9 Eylül 2009 Çarşamba

Önemli Bir Galibiyet: Ya Sonrası?


Polonya evsahibi olması ve seyirci avantajı ile etki olabilen ama dar rotasyonu nedeniyle aynı istikrarı maç boyu sürdüremeyen bir takım. Bize karşı ise 3. periodun başı haricinde varlık göstermediler. Bunun temel nedeni, Polonya takımının oyun kurucusu ve skoreri Logan’a hastalıktan sağlam dönen Ömer’in kurduğu baskı oldu. Ömer Logan’ı zorlama atışlara yönlendirdi ve onun oyun kurmasını engelledi. Polonya oyun kurmakta ciddi güçlük çekti. Pota altında Gortat ve Lampe’yi belki çok iyi savunamadık ama diğer oyuncuların sayılarına engel olarak zor maçı kolaya çevirdik.

Ender’in inanılmaz yükselişi devam ediyor. Yıllardır çeşitli ortamlarda eleştirdiğimiz Ender ilk kez bizleri bu derece utandırdı. Umarım Ender’in bu performansı kalıcı bir durumdur. Anlık bir form değildir. He-do gerektiği yerde gerektiği gibi davranıyor. Zaten Hedo maçta ne kadar gözümüze batarsa, oyun ne kadar hedo’nun üstüne yığılırsa biz o kadar kötü oynuyoruz demek olacak. Bu maçta galibiyet kadar sevindiğimiz diğer bir nokta ise en sonunda Semih’in de arkadaşlarının mücadelesine katılmış olması. İki maçtır uyuyan ve canımızı sıkan Semih sonunda takıma katkı vermeye karar vermiş. Kıpırdaması çok iyi oldu. Kıpırdadı diyorum çünkü %40 ikilik ile hücum etti. Aslına bakılırsa diğer pota altı oyuncularımızın %90 ortalaması tutturduğu bir ortamda Semih’in %40’lık performansından bile mutlu olmamız traji komik. Semih’in önceki maçlardaki performansının ne kadar can sıkıcı olduğunu gösterir nitelikte.

Bu maçta aslında çok da doğru hücum ettiğimizi söyleyemeyiz. Gortat ve Lampe hücumda etkili oyuncular olmakla birlikte savunmada o derece etkili değiller. Özellikle pick and roll savunmasında ciddi açık veriyorlar. Ömer 20 sayının üzerine çıktı %90’lar civarı bir yüzde tutturdu. Ersan pota altında %85 oğuz %100 ile oynadı. Kısacası pota altından çok rahat sayı üretebildik. Hem de çok yüksek bir yüzde ile pota altından kolaylıkla sayı üretebildik. Bu bağlamda birazcık daha az üç sayılık deneyebilirdik. Hedo dışarıdan denemek yerine pick and roll oynayarak uzunları besleyebilir ya da doğrudan penetre edebilirdi.

Polonya galibiyeti ile sonraki turu da cebimize koyduk. Yeni grubumuzda iki galibiyetli tek takımız. Grup birinciliği kolay olmayacaktır. Çünkü bizi yenen takım üstümüzde kalacaktır. Çapraz gruptan gelen Sırbistan, İspanya ve Slovenya litvanya ve polonya’yı rahatlıkla yenebilir. Dolayısıyla hedef maçları bizle oynayacakları maçlar olacak. Bu durumda da bizi yenecek takım üstümüze çıkacaktır.

Çapraz gruba baktığımızda Yunanistan-fransa-rusya ve Hırvatistan olası rakipler. Doğrusu hangisinin geleceği de çok önemli değil. Rusya ya da Almanya grup sonuncusu olabilir. Belki bu anlamda grup birinciliği önemli olur. Ancak daha öncede dediğim gibi asıl olan bizim hangi ruhla mücadele ettiğimiz. Şu ana kadar sert bir takımla oynamadık. Bakalım yeni grupta ciddi takımlarla oynayacağız. Ancak tüm takımların önemli eksikleri var. Doğru bir kadro ile Turnuvada yer alsaydık belki de şampiyonluğun en güçlü adayı biz olacaktık. Bakalım oyuncularımızın bu performansı devam edebilecek mi?

Hiç yorum yok: