4 Ağustos 2009 Salı

Bostjan Nachbar Röportaj


Nachbar’a (Boki) röportaj yapmak istediğimizi bildirdik. Çok yoğun olduğundan dolayı mail aracılığıyla bu röportajı gerçekleştirebildik. Sorularımıza beklediğimiz cevaplar aldık. Aslında bence en önemli konu onun gerçek pozisyonunu kendi ağzından duymamız. Efes’in büyük oyuncular transfer ettiğini görüyoruz ama bu oyuncuları dönem dönem kendi mevkilerinde kullanmayacak olması da önemli bir soru işareti olarak karşımıza çıkmakta. Örneğin kısa forvet olan Boki büyük oranda p.f olarak oynatılacak. Rako ise s.g olmakla birlikte dönem dönem oyun kurucu olarak kullanılacak. Efes’in hem oyun kurucu hem de uzun rotasyonunda sıkıntı yaşayacağını söyleyebiliriz. Bu gibi sorularımıza ise koç bilir, umarım zayıflıklarımızın üstesinden geliriz gibi politik cevaplar vermeyi tercih etti. Karşılıklı olabilseydik bu sorulara daha samimi cevaplar alabilirdik belki…

SORULAR


SORU: Tüm düzeylerde kendini ispat etmiş bir oyuncu olarak sizi Efes Pilsen’e ve Euroleague’e çeken şey nedir? (para dışında)

BOKI: Efes pilsen’in yüksek hedeflere sahip, büyük oyunculara ve iyi bir koça sahip olması dışında çok iyi organize olmuş bir klüp yapısı beni Efes pilsen’e yönlendiren sebeplerdir. , Ayrıca, İstanbul gibi Avrupa’nın en güzel şehirlerinden birinde yaşayacak olmam da bana cazip gelmiştir.

SORU: İmzalamadan önce Efes ve Türkiye hakkındaki görüşlerin nelerdi?

BOKI: Efes Pilsen hakkında olumlu şeyler duymuştum. Takım çok profesyonel ve çok büyük bir taraftarı var. Umarım bu takımın daha yükseklere ulaşmasında katkım olur.

SORU: Basketbol otoritelerince, Euroleague, NCAA ile NBA’in mükemmel bir bileşimi olduğu söylenmektedir: Ateşli taraftarı ve takım oyunu ile NCAA’ ye, yetenek düzeyi ile de giderek NBA’e yaklaşıyor. Bu görüşümüze katılıyor musunuz? Bu konudaki görüşünüz nedir?

BOKI:Katılıyorum. Euroleague gün be gün daha iyi ve daha rekabetçi bir hale gelmektedir. Her yıl daha iyi takımlar görüyoruz. Takımların her geçen gün daha iyi kadrolarla ve daha iyi sahalarla euroleaugue’de yer aldıkalrını söyleyebiliriz. Bence muhteşem bir lig. Sevmediğim tek şey sezon sistemi ve bir oyuncu olarak buna uyum sağlamak zorundayız.

SORU: 2009-2010 Efes pilsen kadrosu aşağıda:
p.g. kerem tunceri, ender arslan
s.g. igor rakocevic, charles smith
s.f. bootsy thornton, sinan guler
p.f. boštjan nachbar, kerem gonlum
c. mario kasun, kaya peker, dusan cantekin

Bu kadro sizce F4 yapar mı? Kadrodaki hangi pozisyonun zayıf halka olduğunu düşünüyorsun?

BOKI: Öyle olacağını umuyorum ama kolay olmayacak. Umarım olabildiğince az zayıf olduğumuz nokta vardır.

SORU: Çok yönlü bir oyuncusun. PF olarak oynayabilecek fiziğe ve kuvvete sahipsin. Bunun yanında iyi bir şutun var ve top kontrolün çok iyi dolayısyla kolaylıkla SF da oynayabilirsin. Efes’de muhtemelen PF olarak oynatılacaksın. Koçun stratejilerine göre SF de olabilirsin. Savunma ve hücum açısından değerlendirdiğinde hangi pozisyonda oynamayı tercih edersin. PF olarak oynamak senin için zor mu? Yoksa SF olarak oynamayı mı tercih edersin?

BOKI: Benim asıl pozisyonum her zaman SF olmuştur ama ben çok yönlü bir oyuncuyum dolayısıyla PF’e de uyum sağlayabilirim. Geçmişte SG oalrak da oynamışlığım var bu bağlamda benim için pozisyon değişikliği sorun teşkil etmez.

SORU: Ligimizde yabancı oyuncu kuralı var: bir takım sahada sadece 3 yabancı oyuncu ile yer alabiliyor ve kenarda ise 2 yabancı oyuncu bulundurabiliyor. Bu kuralı nasıl değerlendirirsin? Çoğunlukla yabancı oyuncular ligde daha az ama euroleaugue’de daha fazla süre alıyorlar? Bu seni nasıl etkiler

BOKI: Rusya’da dinamo ile bu kuralda oynadım ve herhangi bir sorun yaşamadım.

SORU: Senin basketbol stilini biliyoruz ama senin kendi basketbol stilini nasıl gördüğünü bilmiyoruz. Basketbol stilini bize anlatır mısın? Kuvvetli yanların, sayıf yanların nelerdir?

BOKI: Çok yönlü bir oyuncu olmam, şut atmak ve açık saha basketbolu benim kuvvetli yanlarım. Zayıflıklarımdan hiçbir şekilde söz etmem. Daha iyi bir oyuncu olmak için zayıf olduğum şeyleri geliştirmeye çalışırım.

SORU: Rakocevic ve Kasun gibi oyuncuların yanı sıra önemli Türk ve Amerikalı oyuncularla bir arada oynayacaksın. Onların oyun stillerini ve özellikle Rako ve Kasun’un oyun stilini düşündüğünde sence bu sene nasıl bir takım izleyeceğiz. (teknik olarak savunma yönlü mü,hızlı hücuma dayalı mı, yoksa hücum yönlü bir takım mı)?

BOKI: Bu koçun kararıdır. Ben onun doğru kombinasyonu bulacağından eminim. Dolayısyla da takımımız kazanabileceği kadar çok maç kazanacaktır.

SORU: Eski koçun David Blatt Rusya ile Avrupa şampiyonasında şampiyonluk kazandığında kariyerin zirvesine ulaşmıştı. Ancak Efes pilsen ve Dinamo Moskova’da başarılı olamadı. Blatt’ın Moskova’daki başarısızlığının temel sebebi sence neydi?

BOKI: Dinamo’daki başarısızlık için sadece Blatt’ı suçlamamak lazım. Finansal durum kötüye gittiğinde sorunlar başladı ve oyuncular takımdan ayrıldılar. Koç bunu kontrol edemezdi bu nedenle Blatt’ı suçlayamayız.

SORU: Slovenya milli takımı Lakovic, Smodis,Nesterovic, Lorbek, Vujacic ve Nachbar gibi çok iyi oyunculardan kurulu. Ancak bu parlak nesil önemli bir başarıya imza atamadı. Bunun nedeni sizce ne olabilir?

BOKI: Pek çok nedeni var. Ama biz geçmişe takılmıyoruz. Önümüze bakıyoruz ve bu sene büyük bir başarı elde etmeyi umuyoruz.

SON SORU: basketbol stilin hakkında çok şey biliyoruz. Ama kişiliğin hakkında fazla şey bilmiyoruz. Zor bir soru olduğunu biliyoruz ama bizi kendini anlatır mısın?

BOKI: Olumlu bir insanım.Basketbol ve taraftar için çok tutkuluyum. Bazen inatçı olabiliyorum ama bunu iyi bir sonuca bağlayabiliyorum. Gülmeyi ve şaka yapmayı çok severim, dolayısıyla yeni takım arkadaşlarımla ve taraftarla eğlenceli vakit geçireceğiz.

Hiç yorum yok: