24 Ağustos 2009 Pazartesi

Real Madrid Avrupa Basketbolunda Yeniden Fırtına Koparmak Yolunda


Real Madrid’in transferlerine imrenerek bakıyorum. Muhtemelen Avrupa’nın önemli oyun kurucularından birini ya da ikisini alarak transferi kapatacaklar. Öncelikle Real Madrid’İn kadrosuna bakalım:

p.g. lull,
s.g. kaukenas, oleson, block
s.f. hansen, tomas
p.f.harvelle, velickovic, dasic,
c. reyes, garbojasa, spiegel, lavrinovic

Anormal bir uzun rotasyonuna sahipler. 7 kişiden oluşan uzun rotasyonunda Avrupa’da oynayan neredeyse en önemli uzunları toplamışlar. Harvelle pozisyon olarak kısa forvette de oynayabiliyor. Bu bolluktan ötürü onu 4 numara yerine 3 numarada seyretmemiz daha olası. Takımın şu andaki yumşak karnı oyun kurucu. Basketbolda 1 numaran kadar konuşabilirsin sözünü düşündüğümüzde bu yıldızlar korosunun saha içinde idare edecek iyi bir orkestra şefi gerekli. Lull bu iş için yeterli değil. Hatta ikinci guard olarak bile bence yetersiz. Bu bölgeye çko değerli bir oyuncu transfer edileceği konuşuluyor. Messina CSKA’da holden ve papaloukas gibi çok değerli iki oyun kurucuya sahipti. Bu bölgenin öneminin farkında olan bir koç olarak mutlaka üst düzey bir oyun kurucu katacaktır takımına. Diğer pozisyonlara baktığımızda her bölgede alanında ilk avrupanın en değerli on oyuncusu diyebileceğimiz oyuncualra sahipler. Örneğin iki numarada kaukenas bence Avrupanın en değerli 3 shooting guard’ından biri. Hansen ve hatta harvelle de kısa forvetler arasında avrupanın en önemli oyuncuları arasında sayılabilir. Uzunlar için söylenebilecek olumsuz bir şey neredeyse yok. Hepsi farklı özellikleri olan ve takıma çok büyük katkı sağlayabilecek çok önemli isimler. Reyes’in mücadeleciliği, spiegel’in tecrübesi, velickovic’in hırsı, garbojasa’nın skorer kimliği ve lavrinovic’in şutörlüğünü bir araya geldiğinde bence Avrupa’nın en iyi uzun rotasyonlarından birisi ortaya çıkmakta. Oyuncuların tek bir özelliklerini yukarıda saymama rağmen, tek yönlü oyuncular değil. Hem hücum hem de savunmada etkili olabilen ayrıca hücumda da tek bir silahı olmayan oyucnular. İlginç şekilde kolaylıkla da yan yana oynayabilecek oyuncular. Hem set hücumunda hem de hızlı hücumda etkili olabilecek rotasyonlar çıkartmak mümkün. Uzun rotasyonun kısa rotasyonundan daha iyi olduğunu belirtelim. Ama kısa rotasyonuna bir ya da iki oyuncu daha katılabileceğini de akıldan çıkartmayalım.

Kısa rotasyonunda Messina’nın işi çok zor değil. Ağırlıklı olarak Kaukenas ve Hansen’i kullanacaktır. Block’un takımdan ayrılacağı konusunda bir söylenti vardı. Hem bir hem de iki numarada oynayan ve geçen sene çok iyi istatistikler yakalayan Brad Oleson’un da takıma katılması sonrasında Block’un ayrılacağı söyleniyordu. Ben öyle olacağını tahmin etmiyorum. İyi bir oyun kurucu alarak muhtemelen Real transferi kapatacaktır. Uzun rotasyonunda ise Messina’nın işi oldukça zor olacak. Çünkü birbirinden kıymetli ve farklı özellikleri olan oyunculardan optimal faydalanmak kolay olmayacaktır. Oyuncuları kırmadan uzun oyuncular arasında 80 dakikayı paylaştırmakta bence çok zorlanacak. Ancak Messina tecrübesi ve yıldız oyuncularla olan ilişkisi ile bu görevi hakkıyla yerine getirebilecek Avrupa’nın sayılı koçlarından birisi. En azından bu tip oyuncuları bir arada kolaylıkla değerlendirebilecek ve hepsinin etinden sütünden faydalanabilecek değerli bir koç. CSKA’daki başarılarını Real’de daha da taçlandıracağını düşünüyorum.

Messina önderliğindeki Real Madrid’i seyretmeyi heyecanla bekliyorum. Özellikle ACB maçlarının trt’de yayınlanacak olması heyecanımı biraz daha arttırıyor. Umarım TRT yöneticileri Real Madrid maçlarını daha fazla seçerler. Ve Avrupa’nın bu önemli oyuncularını hem EL hem de ACB maçlarında sıklıkla seyredebiliriz.
edit: bu yazı bittikten sonra Real Madrid Vidal ve prigioni'yi oleson karşılığında aldığı haberi geldi. Beklenen bir gelişmeydi. Sadece kadro değişmiş oldu. Real Madrid transferi kapattı mı bilmiyorum ama belki bir oyun kurucu daha alabilir. Almasa bile bu sene İspanya'da Tau'nun tahtına geçeceği kesin. Doğrusu son yıllardaki Maccabi, CSKA, Panathinaikos, Olympiakos, Tau ve hatta Barca kısır döngüsünden sıkılmaya başlamıştım. Bunların arasına yeni takımların girmesi güzel oluyor. Ancak maalesef oyun bir anlamda sıfır toplamlı oyun. birileirni aşağıya çekmeden yukarı çıkmak pek mümkün değil. çünkü kalbur üstü oyuncu sayısı kısıtlı. kendiisni biraz gösteren NBA'e gidiyor. Bu durumda güçlü takım olabilmenin yolu rakiplerin elindeki iyi oyuncuları almaktan geçiyor. Neyse yeni bir soluk geldi. heyecanla bekliyorum

3 yorum:

Adsız dedi ki...

http://www.euroleague.net/news/i/57872/180

Ahmet Arif Eren dedi ki...

son paragrafın ortalarında bir yerde edit olarak transferleri koymuştum. gözünüzden kaçm ış herhalde.

ama link için teşekkürler.

Ahmet Arif Eren dedi ki...

son paragrafın ortalarında bir yerde edit olarak transferleri koymuştum. gözünüzden kaçm ış herhalde.

ama link için teşekkürler.