20 Ağustos 2009 Perşembe

Wilkinson Transferi Gerçekleşti: Düşük Bütçe ile Daha İyi Kadro


Geçen hafta Wilkinson Galatasaray yolunda demiştik ve olası transferini değerlendirmiştik. Linki burada .Galatasaray resmi siteden transferi duyurdu. Onun linki de burada. Galatasaray’ın bu sene aldığı yabancı oyuncular: Can, Evren, Eren, Washington, Jasaitis, Rancik ve Wilkinson. Eren haricindekilere çok fazla bir itirazım yok. Her ne kadar kadronun yetersiz olduğunu düşünsem de önceki senelerde daha yüksek bütçelerle daha kötü seçimler yapıldığını söyleyebilirim. Bu sene ise daha düşük bir bütçe ile bence iyi seçimler yapıldı.

Cüneyt’ten boşalan yere Can getirildi. Can efes’den sonra eski günlerine dönmeyi başardı. Ama büyük bir takımda, dolayısıyla daha stresli maçlarda iyi bir performans gösterip göstermeyeceği bence önemli bir soru işareti. Bu noktada oyun kurucu pozisyonu için yeni transferlerden Evren de düşünülebilir. Çünkü hem 1 hem de 2 numarada oynayabiliyor. Savunması oldukça iyi. Her maç eksiklerini biraz daha kapatıyor. Biraz mübalağa edeceğim ama sene başındaki Evren’i ve sene sonundaki Evren’i peşi sıra izlesek; sezon içinde bu kadar büyük bir gelişme kaydeden bir oyuncu hatırlamakta güçlük çekeriz. İki numarada evren, düzelirse tufan ve murat kaya aslında zaman zaman çok iyi işler yapabilecek oyuncular. Ancak son yıllarda Galatasaray’ın bu pozisyonda çok iyi yabancı oyuncular oynattığını hatırlamamız gerek. Graves ve öncesinde Hite iki numarada çok başarılı olmuşlardı. Evren, Kaya ve Tufan’ın bu oyuncuları aratmaması bence pek mümkün değil. Aslında Evren’den çok şey bekliyorum. Tufan ise sakatlık sorunları yaşamasa belki de iki numarada milli takımımız için aranan kan olabilirdi. Sakatlıktan tamamen kurtulmuş ve formda bir Tufan takıma çok şey katacaktır. Murat ise o mükemmel şut şekli, penetre kuvveti ve kendine güveni ile büyük bir oyuncu olmalıydı ancak maalesef bir türlü savunma konusunda gelişme kaydedemedi. Ayağı yavaş kalıyor ve savunmada adamını sürekli kaçırıyor. 3 numarada; Jasaitis ve Caner’i izleyeceğiz. Geçen sene gurovic beklentileri karşılayamamıştı. Jasaitis bakalım beklentileri karşılayabilecek mi? İsim bazında bence çok büyük transfer. Yaş olarak, yetenek olarak EL’de rahatlıkla oynayabilecek bu oyuncuyu ligimize kazandıranlara teşekkür ederim. 3 numara emin ellerde. Tufan da gerektiğinde bu pozisyonda oynayabilir.

Galatasaray keyif verebilecek bir kısa rotasyonu kurdu. Ancak Galatasaray Wilkinson gibi bence çok değerli bir transfer yapmış olsa da; uzun rotasyonuna baktığımızda çok yetersiz kaldıklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Hüseyin’i gitmesi bir kayıp olarak değerlendirilebilir. Ancak Hüseyin gittiği zaman benim kalımdan geçen ilk şey belki yerine gerçek bir pivot alınabilir düşüncesi olmuştu. Hüseyin çünkü hücumda pivot gibi oynamıyordu ve savunmada ise tecrübesi ile katkı sağlasa da yetersiz kalıyordu. Bu anlamda iyi bir pivot transferi Hüseyin’in kaybını fazlasıyla telafi edebilir beklentisindeydim. Ancak Galatasaray bir pivot almadığı gibi 4 yabancı ile transferi sonlandırdığını açıkladı. İleride ihtiyaç olursa 5. Yabancı oyuncunun alınacağı söyleniyor. Ben sezon ortasında gelen oyuncuların ülke ve lige alışık olmadıkları durumda katkıdan fazla zarar verdiklerini düşünüyorum. İstisnaları mutlaka vardır ama işleyen çarka yeni oyuncuların girmesi, oluşan kimyanın ve arkadaşlıkların yeniden gözden geçirilmesi ve yeni bir kimya oluşmasını gerektiriyor. Belli bir kimyanın ve sistemin oluşması ise öyle bir iki günde olan bir şey değil. Bu anlamda belli bir ihtiyaç varsa bunu baştan yapmanın ben daha doğru olduğunu düşünüyorum. 3-5 ay sonra galatasaray bir pivot almak zorunda kalacak. O oyuncu alındaığında süre dağılımları vs.. farklılaşacak ve yeni sorunlar çıkacak. O zaman bu oyuncuyu baştan almak daha akıllıca olmaz mı?

Hiç yorum yok: