6 Ağustos 2009 Perşembe

Bomba Transfer: Stefon Jackson



Bu senenin önemli transferlerinden birisi Dacka’dan geldi. Dacka s.g pozisyonuna NCAA’de UTEP forması giyen ve yüksek sayı ortalamaları tutturmuş hem savunması hem de hücumu ile etkili bir oyuncuyu kadrosuna kattı. Stefon Jackson. 1.95 boyunda. Oyuncunun en önemli özelliği hızı ve çabukluğu. Bu çabukluğu ile her pozisyonda rakibini geçebiliyor. Savunmanın her iki tarafından da rahatlıkla geçebilecek ve hücumu sonlandıracak yeteneğe sahip. İlk adımı çok hızlı olduğu için üzerine gelen savunmayı kolaylıkla geçebiliyor ve üzerindeki savunmanın adeta belini kırabiliyor. Kenardan hücum etmeyi seviyor. Peşine 3 dört savunmacı takabilir özellikle vücut kontrolü çok iyi olduğundan ikili sıkıştırmalar ve dar koridorları geçmede çok başarılıdır. Estetik hareketler hücumu sonlandırabilecek kıvraklığa ve beceriye sahiptir. Açık alanda çok iyidir. Hızlı bir şekilde yön değiştirir. Savunmasında çabukluğunu kullanır ve 24 sayı ortalamaları olan oyuncular gibi savunmayı ikinci plana atmaz. Ribauntlara katkı sağlar. Buraya kadar oyuncunun artılarından bahsettik.

En önemli eksisi, orta mesafeler için iyi bir şutör olsa da mesafe arttıkça şutörlüğü zayıflamakta. Üçlük atışlarda çok başarılı değil. Yapışkan savunmalara karşı ise oyunu düşmekte. Basketbol aklı çok gelişmiş değil ve şut seçimlerinde yanlışlar yapabiliyor. Zaten NBA’de olmama nedenlerinden birisi bu. İkinci neden ise sıçramasının ve kuvvetinin NBA için yeterli görülmemesi. Yeterince kuvvetli ve iyi zıplayamadığı için pota yakınlarında sıkıntılar yaşabilmekte. Çabukluğuyla potaya yöneldiğinde turnikeyi atabiliyor ama daha yavaş girdiğinde ya da savunmadan tam kurtulamadığında ihtiyacı olan kuvvete sahip olmaması NBA’de olmama nedeni olarak görülmekte.

Bu tip Amerikalı oyuncu bulmak kolay değil. Oyunun hem savunma hem de hücum yönünü iyi oynaması bence en önemli artısı. Hücum silahları her ne kadar çabukluğuna dayalı olsa da hem orta mesafe şutları, hem penetresi hem de açık alanda etkili olması ile hem takımına hem de ligimize çok fazla katkısı olacağını düşünüyorum. Avrupa basketboluna uyum sağlayabilirse, biraza dış şutlarını kuvvetlendirip biraz da şut seçimlerini ve oyun zekasını arttırabilirse ileride NBA’de ya da Avrupa’nın büyük takımlarında izleyebileceğimiz yeteneklere sahip bir oyuncu. Onu ligimize kazandıranların eline emeğine sağlık.

Dacka’nın ilk yabancı transferi bence bomba bir transfer oldu. Bakalım diğer yabancı oyuncu seçimlerinde de turnayı gözünden vurabilecekler mi? Eğer bu nitelikte seçimler yapabilirlerse Play-off adaylarının sayısı bayağı bir artacak. Dolayısıyla çok daha kaliteli ve renkli bir lig izleyebileceğiz.




Oyuncunun çeşitli videolarını izledim ancak videolardan yeterli bir fikir alamadım. bu nedenle de çeşitli yabancı internet siteleri ve forumlardan oyuncu ile ilgili yazılanları okuyarak bu bilgileri size aktardım.

Hiç yorum yok: