31 Ağustos 2009 Pazartesi

Slovenya:81 Yunanistan:64


Başlık maç yazısını andırdı ama blog’u takip edenler fark etmişlerdir. Biz maçları analiz ederken basketbol ve takım kimyasına ilişkin genel gözlemler yapmaya gayret ediyoruz. Maçı burada anlatmanın şu, şu kadar sayı attı demenin fazla bir manası yok. hatta bu yazıda sadece bu takımlarla sınırlı kalmayıp avrupa basketbol şampiyonasının geneline ilişkin bir iki cümle de sarf edeceğim. son oalrak ise milli takımımız için medyumluk yapacağım.

Yunanistan milli takımını özellikle son yıllarda birazcık panathinaikos’a benziyor. Her ikisi de iyi başlamasa da iyi bitiriyorlar. Ancak diamantidis ve papaloukas’dan yoksun Yunanistan için aynı şeyi söylemek çok zor. Slovenya’mı çok iyiydi Yunanistan mı çok kötü? Aynı Slovenya bulgaristan’ı 3 sayıyla yenebilmişti. Hazırlık maçalrında çok da iyi sonuçlar alamıyorlardı. 2007’in intikamı nedeniyle belki de böyle iştahlılardı. Bilemem. Ama izlediğim Yunanistan gerçekten çok kötüydü. Hücumu çok da önemli değil. Zaten Yunanistan basketbol ekolü çok da hücum ederek maç kazanan bir ekol değil. Sert savunma temel hedefleri. Bu sert savunma ile rüya takımı bile durdurabilmişlerdi. Ancak diamantidis ve papaloukas gibi hem savunma hem de hücumun beyni olan oyunculardan yoksun olsa da Yunanistan geleneğinin o kadar sıradan o kadar mahkum olmaya hakkı olmamalı.

Slovenya ise çok iyi bir kadrosu olsa da bu kadro ile beklenen başarıyı elde edememişti. Nachbar’la röportajımızda ona; bunu da sormuştuk. Biz önümüze bakıyoruz, bu sene başarılı olmak istiyoruz gibi yuvarlak bir cevap vermişti. Nachbar demişken efes için çok önemli bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz. Dün gerçekten de iyi oynadı. Hem içerden hem de dışarıdan etklili oldu. Penetre ederek takımına katkı verdi. 3 numarada çok etkili ama 4 numarada böyle bir katkı verebilir mi? Hücum açısından bakarsak çok sıkıntı çekmez. Ama 4 numara savunmasında etkisiz kalabilir. Türkiye ligi için yazmıyorum bunları. Türkiye’de savunmada onu zorlayacak 4 numara yok gibi. Dudley biraz zorlar. Ama EL’de 4 nuamra savunmasında işi çok zor. Kerem’de ceza alınca Efes’in pota altı rotasyonunu düşünmek bile istemiyorum. Neyse Slovenya’ya geri döneyim. Dün geceki maçta gerçekten iyi mücadele ettiler. Yunanistan’ın canlandığı anlarda Slovenya da sertleşti. Rakibinin kendisini yakalamasına müsaade etmedi.

Fransa’da bu arada Avrupa şampiyonasına katılacak son takım oldu. Yunanistan’ın son halinden sonra İspanya’yı sanki rahat bir şampiyonluk bekliyor gibi. Gerçi tüm takımların ciddi eksikleri var. Bu anlamda belki de son yılların sürprizlere en açık turnuvası olacak. Örneğin sonradan katılma hakkı alsa da ritim yakalayabilirse Fransa, Litvanya, Slovenya, Sırbistan, Hırvatistan ve Rusya İspanya için en güçlü rakipler konumunda. Bakalım ilerleyen günler bize ne gösterecek. Umarlım bu güçlü rakipler arasından sıyrılabiliriz. En azından ilk tur grubunda bu rakiplerden sadece birisi ile eşleşeceğiz. Muhtemelen iki galibiyetle ilk turu geçeriz. Sonraki oluşan grupta ise iyi ihtimal belki bir galibiyet alabiliriz. rakipler slovenya sırbistan ve ispanya. zor gözüküyor. grup dördüncüsü olmamız bile mümkün olmayabilir. Grup dördüncüsü olursak çaprazdan kimin geldiğinin çok da önemi yok. rusya-fransa-yunanistan ve hırvatistan. denk sayılabilirler. biz 5-6-7-8 arasında bir yerlerde muhtemelen 7. olarak turnuvaya veda ederiz. tabi dördüncü sırada bitirebilirsek. benim tahminim ikinci turda galibiyet alamayıp turnuvaya veda edeceğimiz. Umarım takımımız beni utandırır ve turnuva sonrasında şuradan bir özür yazısı çakabilirim. Aslına bakarsak birazcık ışık görsem, bu turnuva kimsenin tam olarak hazır olmadığından dolayı belki de son yılların en kolay kazanılabilecek turnuvası. Ama biz 2010’a hazırlanıyoruz. 2009 pek de milli takım yönetici ve teknik heyetinin umrunda değil gibi.

2 yorum:

ako dedi ki...

İlk gruptan çıkarsak ikinci grupta ispanya, slovenya ve sırbistan ile oynarız büyük ihtimalle. İkinci gruptan çıkarsak çeyrek finalde muhtemel rakiplarimiz Fransa, Hırvatistan, Yunanistan, Rusya olur.

Ahmet Arif Eren dedi ki...

gerçekten de öyle. ispanya, slovenya ve sırbistan'dan en az birisini yenmemiz gerekli ki ilk sekize girebilelim. zor gözüküyor.