13 Ağustos 2009 Perşembe

Kerem ve Doping



Türkiye liginde basketbol oynayan yüz oyuncu ismi yazsak ve hangisi doping yapmıştır diye bir soru ortaya koysak, herhalde aklımıza en son gelen isimlerden birisi olur; Kerem Gönlüm. Saçı da olması nedeniyle Ermal’in bahanesini de kullanamaz. Bu nedenle biz ona bir bahane üretelim buradan. KG’nin vücudunda bulunan doping maddesi; aynı zamanda çay olarak da tüketilen bir madde imiş. Bilmeden bir yerlerde falan o maddenin çayını içmiş olmasın. İçerken keyif çayı gibi gelmiştir ona ama şimdilerde o çayın ağzında daha farklı bir tat bıraktığından eminim.

Aslında doping ilaçları çok gelişti. Ondan daha fazla gelişen bir diğer ise doping silme ilaçları. Doping ilacı ve sonrasında alınan silme ilacı ile çok kapsamlı incelemeler bile oyuncunun doping ilacı kullandığını ortaya çıkaramıyor. Bir hata yapıp doping ilacı kullandığında önündeki tek olasılık ilacın testlerde ortaya çıkmaması için silici ilaç kullanmak. Tabi silici ilacı da bir an önce kullanmak gerekir. Çünkü testlerde silici ilacın gözükmesi de doping sayılıyor. Hatırlarsak; Ermal’e yapılan doping testinde bulunan ilaç, doping silicisiydi. Keremde çıkan ise doğrudan doping ilacıymış.

Kerem’in bunu çay olarak içtiğini varsaysak bile ceza alacaktır. Muhtemelen 6 ay ila iki yıl arasında bir süre ceza alabilir. Çünkü Ermal (6 Ay), Serkan (2 yıl) ve Kambala (14Ay) süre ile hak mahrumiyeti cezaları almışlardı. Ermal’in az ceza alma nedeni; bildiğim kadarıyla kullandığı ilaçları doktora söylemesine rağmen ilgili yerlere verilen listede kellik ilacının yazılması unutulmuştu. Bu nedenle de görece az bir ceza ila kurtuldu. Kerem’in bu kadar az bir ceza ila kurtulamayacağını düşünüyorum. En az bir yıl sahalardan uzak kalacağını tahmin ediyorum. Hatta bu ceza sonrası belki de kariyerini sonlandırmayı bile tercih edebilir.

Kerem’in yokluğunda milli takım uzun rotasyonu; Ersan, Oğuz, Semih ve Ömer’den teşekkül olacak. Ersan tam bir p.f değil. Mirsat, Memo, Kaya, Ermal ve Hüseyin gibi oyuncular var iken 5. uzun olarak Sonkol’a ya da Cemal’e kalmak da çok hoş değil. Sonkol ya da Cemal kötü oyuncu değiller ama saydığımız oyuncuların birkaç gömlek altında kalan oyuncular. Bir de rotasyondaki uzun oyuncuların hiçbirisi bence Kerem’in mücadele ve hırsına sahip değiller. Savunma olarak da hareketli uzunları savunabilecek tek oyuncunun KG olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

KG’ü kolejde oynarken ligimizde ilk oynadığı maçlardan birinde Faruk’la canlı izlemiştik. Faruk, Kerem’in çok iyi bir oyuncu olacağını söylemişti. Ben onun vasat bir oyuncu olacağını söylemiştim. Kerem bu süreçte önemli bir oyuncu oldu. Ama önemli bir oyuncu olmak dışında gerek saha içinde gerekse saha dışındaki duruşu, demeçleri ile örnek bir sporcu da oldu. Milli takım forması ağırlığını hem saha içinde hem de saha dışında çok iyi taşıdı. Di’li geçmiş zaman kullanmak istemezdim. Sanki KG öldü de biz onun arkasından iyi adamdı duaları ediyor gibiyiz. Ama gerçekten de gerek saha içinde gerekse saha dışındaki duruşu ile örnek olan bir sporcunun bunu yapmaması gerekirdi. Olmadı, olmamalıydı…

Hiç yorum yok: