11 Şubat 2010 Perşembe

Maccabi-Efes


Kuralar çekildiğinde Efes'in grubundan üst tura çıkma ihtimali görece daha az olan iki takımın mücadelesinden Maccabi oldukça kazançlı çıktı. Efes sanki galibiyete değil de az farklı bir mağlubiyete şartlanmıştı. özellikle maçın ikinci yarısında popovic'in (eğer bir sakatlığı olmadıysa) kullanılmama nedeni de buydu. Popovic takımı hücuma en hızlı çıkaran oyuncu. Ender'de hızlı çıkar ama çıktıktan sonra ne yapacağını bilemez. popovic ne yapacağını da biliyor. Ama Ataman hız yerine yavaşlığı tercih ederek az farklı bir mağlubiyete soyundu. ama onu bile alamadı. Sene başından beri bu kadronun doğru rotasyon yakalandığında iş yapabileceğini yazıyorum. Aynı şeyleri yazmaktan bıktım doğrusu. Ama Ataman aynı yanlışları yapmaktan bıkmadı. Son maçlarda rotasyonu yakaladı diye düşünmüştüm. kasun kaya ikilisi ciddi süre almıştı. ama bu maçta bir saniye bile yan yana oynatılmadılar.


Bu takımın hızlı oynaması gerekli. bu hız için de net ribaunt gerekli. ne 4 kısalı sistemde ne de ermal'in olduğu 3 kısalı sistemde net ribaunt alabilir takım. Ermal'in kemikleşmiş bir ribaunt zaafı var. Rakibini 3 saniye alanının dışına itmiyor. dolayısıyla da ribauntu çekip alamıyor. tokatlıyor topu. alabileceği toplarda ise rakibi yanında olduğu için topa müdahale ederek net ribaunta engel oluyorlar. bu durumda hücumda iş tamamen bireysel yeteneklere kalıyor. onlar da azıcık gününde olmasa rakibin çok kötü olduğu bir günde dahi (Maccabi 18 top kaybı yaptı) 10 sayı gibi ciddi bir farkla kaybediveriyorsunuz.


son iki maç Efes'in maçın sonlarını da iyi oynamayamadığını gösterdi doğrusu. eski efes, işler ne kadar kötü giderse gitsin maçın sonlarını iyi oynardı. avrupa tecrübesi derdik geçmişte bu duruma. ama bu efes'in maçın sonlarını kötü oynadığını görüyoruz. kafa kafaya giden maçta bir anda 10-14 sayı gerilere düşebildik. 22 sayı gibi bir farkla öndeyken güç bela 10 sayı ile ayrılabildik.


ataman ile rako arasında ne geçtiğini bilemeyiz. Rako neredeyse Ataman'ın boğazına sarılacaktı. Rako daha fazla süre istiyor. hücumda gerçekten birşeyler yapmaya çalışıyor. ama savunmada hiç yok, hücumda da birşeyler yapmaya çalışırken istemeksizin takımı sabote ediyor. ekstra şeyi hücumda değil de savunmada yapmaya çalışsa süre daha fazla alacak ama o bunu yapamıyor ve bence de haklı olarak kenara alınıyor. bunu ise kendisine yediremiyor ve bu psikoloji ile hem kendine hem de takıma zarar veriyor. bakalım ceza verecekler mi?


Her takımın şansı eşit. Efes Madrid'i burada yenebilirse nuhtemelen her takım 3-3 olacak(kuralar çekildiğinden beri faruk bu grupta her takım 3-3 olacak diyordu. ben de efes 3-3 olmaz ya 1-5 ya da 2-4 yapar diyordum. bakalım hangimiz haklı çıkacak) ve bir faul bile bu durumda grup birincisini belirleyebilecek.


Ataman mağlubiyeti kaçan şutlara ve Santiago'ya faul çalınmaması nedeniyle hakemlere bağlamış. Maç stratejimiz doğruydu demiş. Ben pek öyle düşünmüyorum. Efes'in hücumda istediği yüzdeyi yakalayamama nedeni bence ribauntları kolay almamasından kaynaklandı. Rakip %6O'ın üzerinde bir ikilik yüzdesi ile oynadı. biz ise %40'lar civarında. onlar sürekli penetre ederek hücum etti biz ise top çevirerek boş şut yakalamaya çalılştık. bence stratejimizde de ciddi bir hata vardı. doğru bir strateji ile kötü bir şut yüzdesine rağmen bu Maccabi'yi yenmek zor olmayabilirdi.


Hiç yorum yok: