13 Ekim 2009 Salı

Basketbolda Kirlilik: Chatman'a Haksızlık


Basketbol mu çirkinleşiyor bana mı öyle geliyor bilemiyorum. Kirlenme bir başlayınca ve buna karşı gerekli önelemler alınmayınca artarak devam ediyor. Korkularımızgerçekleşiyor. Cumhurbaşkanlığı kupası bitene kadar yazmamayı düşünüyordum ama Beşiktaş-Kepez maçının sonundaki gelişmeler beni yazmak zorunda bıraktı. Maçın bitimine 17 saniye var. Kepez yandan topu oyuna sokacak ve 5 sayı geride. Maç o şekilde biterse Kepez zaten üst tura geçecek. Kepez gidiyor ve Beşiktaş’a 9 saniye bırakacak şekilde hücum ediyor ve ikilik basket atıyor. 17 saniye sadece ve sadece topu yere vursalar maç öyle bitecek ve Kepez de Beşiktaş’ta istediğini alacak. Ama amiyane tabirle “kaşınıyorlar”. E sonrası?

Sonrasında Chatman topu alıyor orta sahayı geçiyor. Karşısında savunma var. Geçme hamlesi yapıp uzaklardan bir şut deniyor ve sayı. Fark altı sayıya çıkıyor ve Kepez yerine Efes üst tura çıkmış oluyor. Bu baskete salonda sevinen olduğunu tahmin etmiyorum. Ne beşiktaş’lı oyuncular ne Beşiktaş kenar yönetimi ne de taraftarı. Varsa üç beş efes’li sevinmişti. Ancak sorun tam da bu basketten sonra ortaya çıkıyor.

Koç olarak çok beğendiğim Baldwin ve diğer Kepez’li oyuncular Chatman’ın üzerine yürüyorlar. Bu noktada iki büyük sorun var. Atış yapmama fırsatı Kepez’in elindeyken bunu kullanmıyor. Taktiksel olarak büyük bir yanlış yapıyorlar. Kepez 78 sayının üzerinde attığında 5 sayılık fark da Kepez’e yarayacaktı. Nietekim Kepez son 17 saniyede 88-83 gerideydi. Yani o skorla zaten tur atlıyordu. Atış yapmasına gerek yoktu. Birinci yanlış bu. İkincisi ise daha vahim bir beklenti. Efendim Kepezliler atışı yaptıktan sonraki 9 saniyede; Beşiktaş’ın “nasıl olsa galip geldik” diyerekten, hiçbir karşı eylemde bulunmaması yönündeki beklenti. Böyle saçmalık olur mu? Varsayalım Beşiktaş son 9 saniyede topu yere vurarak maçı bitirdi. Böyle bir hareket koca Beşiktaş camiasına yakışır mı? En azından sallamada olsa bir atış yapılmalıydı. Chatman da onu yaptı zaten. Öylesine, uzaklardan bir şut attı. Kepez’liler efese bir şans verdi. Chatman da bir şans atışı kullandı. Kullanması gerekirdi zaten. başta Baldwin olmak üzere Kepezliler’in en azından Chatman’dan özür dilemesi gerekiyor. Federasyonun ise maç sonrası Chatman’a çıkışan antrenör, teknik heyetin diğer üyeleri ve oyunculara ceza vermesi gerekir. Bir basketbol maçında bir oyuncunun basket atmasından daha doğal ne olabilir?

2 yorum:

asist time dedi ki...

ceza konusunda cok haklısınız. Hiç kimsenin aklına gelmeyen bir konu ancak yapılması gerektigini dusunuyorum.

ako dedi ki...

ceza konusuna katılıyorum, oyuncuya küfretmek kesinlikle cezalandırılmalı.

"Bir basketbol maçında bir oyuncunun basket atmasından daha doğal ne olabilir? " bu cümle herşeyi özetliyor.