30 Ekim 2009 Cuma

Partizan Maçının Düşündürdükleri


Maçı seyretmediyseniz sonuca bakıp aldanmayın. Nerdeyse son dakikaya kadar partizan da efes kadar galibiyete yakındı. Buna rağmen bugün biraz polyannacılık oynayacağım. Rakip güçlü olmasa da, maçı içerde oynamış olsak da önemli bir galibiyet olduğunu düşünüyorum. Fenerbahçe deplasmanda ve zayıf bir takımı uzatmada da olsa yenmişti. Ama burada eleştirmiştik Fenerbahçeyi ve koçunu. Fenerbahçe için olumlu konuşmayıp Efes için neden Polyannacılık oynuyoruz? Bunun temel nedeni Fenerbahçe’nin dışsal bir şok olmadığı sürece bu şekilde fazla bir şey yapamayacağına olan inancımız. Efes için aynı şeyi söyleyemem. Muhtemelen Faruk’la Efes konusunda tam bir uzlaşı sağlayamayabiliriz. Efes’in f4 değil ama F8 için mücadele ettiğini düşünüyorum. İlerleyen haftalarda daha doğru bir rotasyonla efes’in çok daha iyi basketbol oynayacağına dair ümidim var.

Efes’in eksiklerini görebiliyoruz. Zaten maçlarda da bu eksikler gözümüze fazlası ile batıyor. Efes de power forvet yok. İyi pivotlar var. Ama bunlardan sadece ermal-kaya ya da kasun-kaya gibi bir ikili çıkartmak mümkün. Efes’in uzun kadrosuna bakıldığında ermal-kaya-kasun-santiago ve dört numarada kullanılan iki kısayı da eklediğimizde 6 kişilik bir rotasyon olduğunu söylemek mümkün. Bu bağlamda bu oyunculardan birinden vazgeçmeden bir uzun transferi daha yapılması pek mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla Ancak Santiago ya da Kasun’dan vazgeçip bir dört numara transfer edilebilir. Ya da 3-4 karışımı oynattığın forvetlerden birinden vazgeçilebilirsin. Ancak efes’in bu yollardan her hangi birisine gitmeyeceğini tahmin ediyorum. Bu bağlamda bu maçın ışığında efes’in optimal rotasyonlarına ilişkin birkaç şey söyleyeceğim.

Bu maç, Efes’in özellikle uzun rotasyonuna ilişkin görüşlerimi pekiştirdi. Efes eğer tek pivotla oynayacaksa; bu oyuncu Santiago olmalı. Yanında ise Shumpert ve Nachbar yan yana oynamalı. Santiago oyunda yokken de Efes’in ermal-kaya ya da kasun-kaya ikilileri ile sahada yer alması gerekli. Kasun ve Kaya’nın ama özellikle Kaya’nın pota altında tek başına bırakılmaması gerekiyor. Aksi halde efes büyük sıkıntı çekecektir.

Özellikle takımın henüz oturmadığını söylediğimizde önceki maçtan sonra yazdığım gibi efes’in şu dönemde savunma yaparak maç kazanabileceği gerçeğini bu maç ile görmüş olduk. Hatta maç sonrası Ataman da bu minvalde açıklamalar yaptı.

Şöyle bir yanlışa düşmememiz lazım. Ben sıklıkla Efes’in hazır olmadığını ve sancılı günler geçireceğini söylüyorum. Ancak rakiplerimizin de çok hazır olmadıklarını hatta neredeyse hazırlık açısından benzer olduklarını söyleyebiliriz. Vujosevic maç sonrası kendi takımının da henüz hazır olmadığının altını çizmiş. Vujosevic’in açıklamalarında bir şeyi anlamadım. İyi yönetimlerinden dolayı hakemleri tebrik etmiş. Kinaye yapıyor desem kötü bir yönetim yoktu. Samimi olduğunu söylesem öyle aman aman hakemlik bir maç değildi. Hakemlerle bir ara tartıştı. Ya onların açıklamalarından etkilendi ve teşekkür bağlamında bir şeyler söylemiş oldu ya da gerçekten kötü yönettiklerini düşündü. Ve eleştirel bir yaklaşım sergiledi. Bu konuya ilişkin sizlerin diyeceği bir şey var mı?

Rakocevic’in formsuzluğu giderek can sıkıcı oluyor. Faul atışlarında bile zorlanması doğrusu beni ciddi ciddi düşündürüyor ancak Rakocevic’in kariyerine baktığımızda en azından kötü günlerini bu takımlara karşı yaşamasının bile olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Rakocevic kötü oynama haklarını kullanıyor ve fazla hakkı kalmadı. Efes’in ise ciddi maçları yaklaşıyor. Dolayısıyla rako’nun o maçalrda kötü oynama konusunda bir hakkı kalmadı diyerek buna da olumlu bakabiliyorum. Bugün galiba yatağın ters tarafından kalktım. Ya da düşündüğüm şeyler gerçekleştiği için olumlu düşünüyorum.

Neyse bu sene her ne kadar efes f4 için yatırım yapmış olsa da ben özellikle oyun kurucu zaafı nedeniyle efes’in söz konusu başarıyı yakalayamayacağını düşünüyorum.
Rakocevic’İn vasat altı oynadığı dönemde kenarda Smith’in sorumluluk alması çok iyi oldu. Son periodta ise onu oyuna almaması enteresandı. Efes’in ilk beş başlamayan iki oyuncusu Sumpert ve Smith Efes’in sayılarının neredeyse yarısını attılar. Oyuncu bazında baktığımızda Nachbar’ın performansının çok yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Şut bile denemedi. Gerçi ancak 5 dakika kadar sahada kaldı orası da ayrı bir konu ama rahatsız olduğu çok açık. Kendisiyle yaptığımız röportajda çok yönlü bir oyuncu olduğunu söylemiştik ve o da "evet çok yönlü bir oyuncuyum verilen her görevi yaparım" gibisinden bir şeyler söylemişti. Ama daha da önemlisi pozisyonuna ilişkin olarak 3 numarada oynadığını üzerine basa basa vurgulamıştı. O vurgudan biz birazcık amiyane tabirle kıllanmıştık. Ve korkularımız gerçekleşiyor gibi. Nachbar sanırım bu şekilde kullanılırsa beklentileri karşılamaktan biraz uzak kalacak gibi.

Efes iç dış dengesini iyi kuruyor. Ancak pota altı yüzdesi hiç de iyi değil. %50’ler civarında kalıyor. Bu rakiplere karşı %50’lere ancak ulaşabiliyorsan burada sorun var demektir. Efes’de sırtı dönük oynayabilecek uzun oyuncular Santiago ve Ermal. Santiago yaşlandı ve takıma alışması zaman alacak. Ermal de hazır değil. Onların efektif katılımı önemli. Ancak daha da önemlisi Efes’in pota altı hücum stratejisi. Efes’in pas hızını arttırması gerekiyor. Kısa oyunculardan Rako haricinde delici olabilecek bir oyuncusu yok. Birazcık Ender diyelim. Günümüz basketbolunda adam eksiltmek büyük önem kazandı. Pota altını adam eksilterek beslemek mümkün. Bu nedenle Efes’in pota altını beslemede birazcık daha aktif bir oyun oynaması gerekiyor.

Son söz: Zamanın her iki takımımız için ilaç olması dileğiyle.

Hiç yorum yok: