26 Ekim 2009 Pazartesi

Efes-Banvit: Efes'in Güncel Sıkıntıları


Efes Pilsen’in zamana ihtiyacı var. Avrupa şampiyonası nedeniyle hem yerli hem de yabancı oyuncularının bir kısmından mahrum bir şekilde sezona hazırlandı. Bu nedenle de oyun içinde ciddi sancılar çekiyor. Hücumda akıcılık neredeyse hiç yok. Set hücumuna çok yavaş yerleşiyorlar ve 24 saniyede istedikleri hücumu gerçekleştiremiyorlar. Daha da kötüsü rakipler kısa oyunculara birazcık baskı yaptığında; efes'li oyuncular topu içeri de indiremiyorlar. Sonuçta kötü bir şuta kalıyorlar. Pas trafiğinin çok daha hızlanması gerekiyor. Post up pozisyonu alan oyuncuya topu geçirebilmek gerekli. Bunların gerçekleşmesi için takımın zamana ihtiyacı var.

Zaman içinde efes hücumlarının daha iyi olacağını söylemek mümkün. Ancak F4 için yeterli oyun kurucusu olmadığı için beklenen patlamayı yapabileceğini sanmıyorum Efes’in. Bu bağlamda sakatlık ya da başka bir sorun olmazsa takımın F8’den ötesine geçmesinin zor olacağını tahmin ediyorum. Neyse falcılık için henüz erken. Mevcut durumda neler yapılabilir ona bakmamız lazım.

Efes’in hücumunun oturması için Ataman’ın gerekli çabaları sarf ettiğini tahmin ediyorum. Ancak bu süreçte özellikle EL’de başka bir kazaya uğramaması gerekli. Bunun için Efes’in geçen senenin sonlarında yakaladığı savunma sertliğini, sahaya yansıtması gerekiyor. Kasun ve Kaya’nın yan yana oynaması en azından pota altındaki sertliği arttıracaktır. Kısa oyunculardan ise Sinan ya da Smith’in oyunda olması ve rakip oyun kuruculara baskı yaparak rakibin saha içinde organize olmasını engellemesi Efes'in kısa vadeli stratejilerinden biri olmalı. Yoksa rytas maçı gibi kazalarla efes’in sıklıkla karşılaşacağını söyleyebiliriz.

Banvit maçı bu konuda önemli bir uyarıydı. Maç başında Efes kısa da olsa yaptığı baskı ile rakibi zorladı. Efes hücumda çok sıkıntı çekti ama en azından çift hanelere maçın ulaşmasına engel oldu. Banvit'in ilk yarıda 12 top kaybı yaptığını düşünürsek dediklerim daha anlaşılır olabilir. ilk yarıda efes sadece 22 sayı atabildi. Bu kötü hücum performansını sergilerken savunması ile en azından rakibin farkı açmasına engel olabildi. yoksa maç çok erkenden efes aleyhine sonlanacaktı.


Birazcık da oyucnuların performansına bakalım. Çeşitli basketbol forumlarına şöyle bir baktım da thornton’u göndermek isteyenler de çıkmış. Thornton takımın hem savunma direncini yükselten hem de ribauntlarda katkı sağlayan bir oyuncu. Takımın bence vazgeçilmezlerinden. Kötü oynadığı zaman da olacak ama onun görünmeyen işler yaptığını unutmamak gerek.

Nachbar dört numaraya alışamayacak gibi. Umarım beni yanıltır. Ancak onun daha fazla sürelere ihtiyacı var. Takım birazcık rahat olabilseydi belki Nachbar daha fazla süre alacaktı ama maçın sonuna kadar Banvit’te galibiyetin diğer ucundan tutuyordu, hatta efes’den daha sıkı tutuyordu. Son anlarda şut seçimlerinde birazcık daha dikkatli olsalar Efes’i yenebilirlerdi.

Rakocevic’de Cumhurbaşkanlığı kupasından sonra ciddi bir düşüş var. Faulleri bile atamıyor. Geçen sene EL’de %90 gibi bir faul yüzdesi vardı. Geçen maç Rytas’a karşı %50 ile faul attı. Dün ise %25 ile faul kullandı. Rakocevic bu takım için çok önemli bir parça. Kısa zamanda kendisini toparlaması lazım. Efes’in hücum sisteminin tam oturmadığını düşündüğümüzde bu dönemlerde hücum açısından oyuncuların bireysel yetenekleri ile yaratacakları sayılar çok önemli olacak. Bu bağlamda Rakocevic’İn form tutması Efes için çok daha önemli olmakta.


Ender'de de çok büyük bir düşüş var. gerçi ondan çok fazla birşey beklediğimiz yok ama Avrupa şampiyonasının ilk turunda oynadığı basketbolu görünce acaba mı demiştik. Tamam öyle bir peformans beklemiyoruz ama 16,5 dakika oynayıp da 2 asist haricinde dişe dokunur hiçbir şey yapmaması çok kötü. özellikle ender'in belki de tek özelliği olan tempoyu yükseltmesini bile göremedik.


Efes sıkıntılı günler geçiriyor. bunlardan bir kısmı aşılabilecek sorunlar. bir kısmı ise efes'İn çok daha ilerilere gitmesine engel olacak sorunlar. kısa vadede efes'den transfer yönünde bir hamle gelmesi pek mümkün değil. Şu sıkıntılı günleri efes'in ancak savunma yaparak aşabileceğini düşünüyorum. İzleyelim görelim...


Hiç yorum yok: