14 Ekim 2009 Çarşamba

Efes Pilsen'in Çıkmazları

Sonda söyleyeceğimi baştan söyleyim. Efes Pilsen’in bu sene ligde ve Euroleague’de hüsrana uğrayacaktır. Bu iddiayı dile getirmemde Efes Pilsen’in kupada gösterdiği performansla hiç bir bağlantısı yok. Zaten maçlar paralı kanaldan yayınlandığından seyredemedim. Sadece takımın kadro yapısı ve kadronun birbirini tamamlayıcılık özelliğine bakarak bu iddiamı gündeme getiriyorum. Yanılmayı çok isterim. Hatta çok sevinirim.

Efes Pilsen’de iki ana sorun (eğer önlem alınmaz ise) bu sene başlarını çok ağrıtacaktır. Birincisi ki bence en büyük sorun takımda 4 numara olmaması. KG’nin en az 6 ay ceza alması varsayımı altında Euroleague’in tamamı ve ligde playoff’lara kadar Efes’in 4 numarası olmayacaktır. Takımda 7 yabancının olduğunu düşünürsek yabancı oyunculardan birini göndermeden yeni yabancı alamayacaklardır. Yeri olarak o bölgeyi doldurabilecek bir oyuncu da yok. Takımdaki 3 uzun olan Kaya, Kasun ve Santiago’nun hiç biri 4 numara oynayacak vasıflarda değil. Nachbar kesinlikle bir 4 numara değil. Ergin Ataman, ya 4 kısalı sistemi oturtup Nachbar veya Schumpert’i 4 numaraya çekip Kaya ve Kasun’u dönüşümlü oynatacak, ya da Kaya’yı 4’e Nachbar’ı da gerçek yeri olan 3’ çekip uzun bir beşten oluşan sistemi oturtacak. 4 kısalı sistem maçların belirli anlarında veya rakip takımın 4 numarasının zayıf olduğu zamanlarda faydalı olabilecek bir sistem. Ancak maçın tamamında 4 kısalı sistem ile oynayamazsınız. Bu sistemi sürekli oynayabilmeniz için Shumpert’in ve Nachbar’ın ribauntlarda harikalar yaratması lazım ki hepimiz biliyoruz ki bu oyuncular ribaunt özelliği ile ön plana çıkan oyuncular değil. Nitekim, CSKA ve Türkiye Kupası maçlarında takımın bu sistemden doğan ribaunt zafiyeti açıkça ortada. Kaya’yı 4’e kaydırıp 2 uzunlu sisteme dönüldüğünde ise hem Kaya’nın hücumda etkinliği azalacak (en verimli oynadığı yer 5 numara) hem de savunmada atletik, hareketli ve şut özelliği olan 4 numaralara karşı -ki Avrupa’nın üst düzey takımlarında bu tür 4 numaralar var- çok zorlanacaktır.

İkinci ana sorun Charles Smith’e kurtarıcı rolünün verilmesidir. Geçen sene Euroleague’de ilk turu bile geçememizin sebebi Kasun’un yokluğu kadar Charles Smith’in tüm kritk topları kullanarak kurtarıcı rolünü üstlenmesiydi. Takımın en skorer oyucusydu, ama takım top 16’ya bile kalamadı. Ne zaman Charles Smith görev adamı olarak kullanılmaya başlandı ve hücumdaki yetkileri kısıtlandı, sonucu hepimiz biliyoruz. Bu sene CSKA karşısında seyrettiğim Smith sanki geçen senenin başlarında seyrettiğim Smith gibiydi ki bu takım açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Umarım o maça özgü bir durumdur.

Sözün özü Efes pilsen’in acilen –ki bence çok geç kalmıştır- ya kısalardan bir yabancıyı yollayıp (benim göürüşüm Charles Smith) yada 5 numaralardan Santiago veya Kasun’dan birisini yollayıp bir 4 numara alınmalıdır. Bu söylediğim oyuncular eskiden keşke bizim takımlarımıza gelse dediğimiz oyuncular farkındayım ama mevcut şartlarda maalesef başka alternatif yok.
Not: Tam bu satırları yazarken internet sitesinden Ermal’ın Efes’te olduğu haberi geçti. Şaka gibi. Yani 5 numaralı poziyonda 4 tane süper oyuncusu oldu. Bu transfer yukarıdaki görüşlerimi değiştirecek bir transfer değil.

Hiç yorum yok: