8 Kasım 2009 Pazar

Az Basketbol, Çok Mücadele; Az Hücum, Çok Müdafaa



Her iki takım için de zor maçtı. Her iki takım da formsuzdu ve eksikti. Fener’in eksiği birazcık daha fazlaydı. Bu da Efes’i bu nedenle birazcık daha öne çıkarttı ve Efes’in kazanmasını sağladı.

Doğrusu maçın sonlarında alan savunması yapan takımın kazanacağını düşünüyordum. Efes’in son beş dakikada alan savunması yapacağını ve maçı çevireceğini bekliyordum. Tersine Fener bir ara alan savunması denedi ama çok ısrarcı olmadı.

Efes kazanmayı daha fazla istiyordu ve isteklerinin karşılığını alabildiler. Final serisini de dahil ettiğimizde efes galiba 6 maçtır fenere kaybetmedi. Bu gerçekleşmesi pek de kolay olmayan bir seri. Efes’li oyuncuları tebrik etmek lazım.

Malaga maçını yazamadım ama orada gördüğüm ve Malaga’nın çok doğru yaptığı bir şeyi bu maçta yapmayan Fener kaybetmek zorundaydı. Bahsettiğim konu; Rako’nun savunma zaafından faydalanmamak. Ömer’in Rako’yu tutması, Rako’nun Ömer’i tutmasından daha kolay olmalıydı. Ömer Rako’yu bence kötü savunmadı ama hücumda rako’yu zorlayacak şekilde aktif olmadığından ibrenin Efes’e dönmesini engelleyemediler.

Oyunculardan başlamışken Sinan’dan bahsetmeden olmaz. Efes’in galibiyetinin önemli mimarlarından birisiydi. Sinan bu takımda özellikle şu günlerde daha fazla süre almalı. Efes’in maçları şu sıralarda ancak savunması ile kazanabileceğini düşünüyorum. Bu bağlamda Sinan daha çok süre almalı. Diğer bir mimar ise Ender’di. Efes oyun kurucularından ciddi katkı almak zorunda. Ender iki maçtır arzu edilen katkıyı vermekte. Ancak bunun geçici olduğunu biliyoruz. Nachbar boş atışları değerlendirerek takımın galibiyetinde pay sahibi oldu.

Bu maç bir bakıma her iki takım için buralarda yazdıklarımızı oldukça doğrulayan verilerle doluydu. Efes rakibin kaçırdığı faul atışlarında dahi savunma ribaundunda gerçekten zorlanıyor. Kaya kasun yan yana oynama zorunda. EL’de thornton’u 4 numarada kullanmak bence intihar olur. 4 numarada Semih’in istekli oyunu; Fener’in elinde iyi bir dört numara varken neler yapabileceğini gösterdi.

İki takımda hazır değil ve bu performansla Beşiktaş’ı yenme şansları yok. EL’de de ciddi takımlara karşı galibiyet alabileceklerini sanmıyorum. Mrsic hazır değil ve galiba artık yaşının olumsuz etkilerini hissetmeye başladı. Dolayısıyla tek bir oyun kurucuya kaldılar ve bu şekilde başarıyı yakalamaları kolay değil. Ayrıca 4 numaraya mutlaka bir oyuncu almaları gerekiyor.

Efes her ne kadar bu maçta rakibini 70 sayının altında tutmuş olsa da pota altı savunması alarm veriyor. Malaga maçında çok da üst düzey olmayan uzunlara karşı takımın pota altını karartamaması önemli bri soru işareti. Alan savunması ile maçı çevirebildiler ama her zaman alan savunması iş yapmaz. Efes’in bire bir de pota altı savunmasını yapması gerekli. Nachbar’ın bu işi yapmayacağı açık. Bu işi yapabilecek bir uzuna acil ihtiyaçları var.

1 yorum:

agopist dedi ki...

Efes'in Fenerbahçe'ye karşı 6 galibiyetlik değişik serileri var. hatta 11-0 ve 14-0'lık iki serisi de var. yani ulaşılamayacak bir rakam değil. çünkü daha önce defalarca ulaşılmış bir rakam. Efes'in 6-0'ının haber değeri yoktur. Fener'de olsa haber değeri vardı