10 Kasım 2009 Salı

TANJEVİC’İN BİLETİ KESİLDİ Mİ?


Meriç Tunca; Tanjevic’in hafta sonu oynanacak Galatasaray maçından sonra görevden alınacağını söylüyor. Yazının linki burada. Daha doğrusu kendisi söylemiyor, Fenerbahçe yönetiminden duyduklarını aktarıyor. Belki doğrudur ama bu doğru olup olmadığını bilemediğimiz haber konusunda ciddi kuşkularımız var. Şu haberi birazcık irdeleyelim. Temel mesaj; Tanjevic gidecek ve Aydın Örs; Ceo olacak, Mahmudi; antrenör, Dodo ise menejer. Harun da onun yardımcısı. Tanjevic’in bugün göderilmeme nedeni; “yüksek tazminatı”ymış. Ama “Hafta sonu gönderilecek”miş. Hafta sonu tazminatı düşecek mi? Yoo!!! Yönetim “siena maçı ve Galatasaray maçının kaybedileceği”ni tahmin ediyormuş. “Galatasaray’ı yense” bile Tanjevic gönderilecekmiş. Ya Fener siena’yı yenerse? Tamam yenmesi zor ama basketbol bu. Varsayalım yendi; Tanjevic gönderilmeyecek mi?




2 sene önce Ceo’luğu kabul etmeyen Örs şimdi neden kabul etsin? Örs’ün “iade-i itibar”a ihtiyacı yok. Zaten bu görev ona teklif edilmiş ve kabul etmemişti. Örs benim bildiğim kadarıyla görevden alınmasına üzülmüştü kendi yerine Tanjevic’in getirilmesine değil. Örs şampiyonluktan sonra görevden alındığında yerine Mahmudi getirilse Ceo’luğu kabul eder miydi? Bence etmezdi. Şimdi neden etsin. Bu arada bu kokuşmuşlukta Örs karakterinde insanların basketbolun içerisinde olmasını çok isterim. Umarım bu görevi kabul eder.

Bir de Solomon vakası var. Solomon’un, (rivayete göre Tanjevic’le geçinmediği için 1 milyon dolar ödeme yapılarak) takımla ilişkisi kesildi. Solomon’u tutup ona verilen tazminat Tanjevic’e verilerek gönderilmez miydi?

Solomon’dan sonra ne oldu? Fenerbahçe EL’de bir galibiyet aldı. Ligde ise Efes’e mağlup oldu. (Bu arada Efes’in üst üste 6 maç galip geldiğini söylemem haber değeri taşımıyor diye eleştirilmişti. 14’lük galibiyet serileri olmuş efes’in. o fener'le şimdiki fener aynı değil ama o başka bir konu) Bu bağlamda bardağı taşıran son damla neden efes maçı oluyor? Onu anlamıyorum. Ben de Fener’in Siena’dan fark yiyeceğini düşünüyorum. Galatasaray maçını tahmin etmek zor. Galatasaray hazır değil ama Fener’de hazır değil. Rakip Galatasaray olunca daha ciddi oynarlar ama seyirci baskısı ile ne olur tahmin etmek zor. Ben fener’in yeneceğini düşünüyorum. Siena ve galatasaray'ı yense Tanjevic'İ göndermek da mı zor olacak. ya da soruyu farklı soralım: EL'de Fener bir barca'ya yenildi. Mahmudi olsa ya da Aydın Örs olsa Barca'yı yenecek miydi? Siena'yı Mahmud'li Fener yener ama tanejvic'li yenemez öyle mi? Stratejiler ve değerlendirmeler anlık sonuçlardan bağımsız olmalı.
Neyse falcılığı bırakalım ve Meric'in senaryosunun gerçekleştiğini varsayarak bazı durumları tartışalım. En önemli konu; federasyon cephesi. Federasyon ile Fenerbahçe arasındaki bağı sağlayan faktör Mahmut Uslu. Finaldeki son maç sonrasında Mahmut Uslu’nun federasyon başkanına “getirdiğimiz gibi götürmesini de biliriz” sözleri bu bağı açıkca gösteriyor. Federasyon milli takım koçu için yapacağı ödemelerini Fenerbahçe’ye havale etmiş oldu. Fenerbahçe ile Tanjevic’in yolları ayrılırsa; Federasyon ile Tanjevic’in yolları mı ayrılacak yoksa Fenerbahçe ile Federasyonun yolları mı ayrılacak? Cevaplanması zor bir soru.

Çok fazla olasılık var. Mahmut Uslu ile Aziz Yıldırım arasında bu konuda bir anlaşmazlık olduğuna dair rivayetler var. Bu bağlamda Mahmut Uslu’nun basketbol şubesi üzerindeki etkisinin kaldırılması federasyon ile Fenerbahçe arasındaki bağın da bir anlamda gevşetilmesi anlamına gelecek. Tabi bu aynı zamanda Federasyon başkanının koltuğunu borçlu olduğu klüp ile arasında bir sorun yaratabilir. Buradan hareketle Demirel’in bu süreçte koltuğunu korumak için nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu. Benim tahminim yukarıda senaryo gerçekleşirse; Demirel bir şekilde Tanjevic’i göndererek, Mahmudi’yi milli takımın başına geçirmek isteyecektir. Ancak bunu Mahmudi kabul eder mi? Fenerbahçe yönetimi kabul eder mi? Tanjevic ne kadar tazminatla memleketten ayrılır? Bu soruların tek bir cevabı yok ve her bir cevap yeni soru(n)lar doğurur.


Benim tahminim eğer Tanjevic’le fener’in yolları ayrılırsa koçluğa Mahmudi’nin değil Örs’ün geleceğidir. Tanjevic tecrübesinden sonra; Fener’in koçu her kim olursa olsun, Fenerbahçeli yöneticilerin bir daha kendi koçlarının aynı zamanda milli takım koçluğu yapmasına müsaade etmezler. Ya da milli takımı çalıştıran bir koçu bir daha, eşanlı olarak kendi takımlarının başına getirmezler. bekleyelim görelim...

Bundan sonraki yazı konum; Mahmudi’nin koçluğu ve açmazı konusunda olacak.


Hiç yorum yok: