10 Kasım 2009 Salı

BASKETBOLU FUTBOLLAŞTIRMAYALIM: LÜTFEN!!!


Faruk, gazeteciliğin bir kamu görevi olduğunun altını aşağıdaki yazısında kalın bir şekilde çizmiş. Bu yazıyı da kısmen onun devamı olarak kabul edebiliriz. Doğrusu, Hürriyet gazetesinde efes pilsen’li KG’nin dopingine ilişkin Aziz Yıldırım’ın sözlerinden hareketle atılan başlık düşündürücü. Başlığı hatırlatayım: “Marsilya gibi toplu doping yaptılar”. İşte yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Başlığın çarpıcılığı yetmemiş olacak ki Marsilya ve Efes’in takım fotografları photoshop ya da benzeri bir program aracılığıyla birleştirilmiş ve yaşanmamış, en azından ispatlanmamış bir olay; sanki gerçekmiş gibi insanların gözüne gözüne sokulmakta. Aslına bakılırsa bu da yetmemiştir. Yukarıda verdiğim ilk linke bakarsanız olayın bence aynı vahimlikteki başka bir yanını görebiliriz. Bu haber, futbol haberleri altına konmuştur.

Türkiye’nin en büyük gazetesi olduğu iddiasındaki Hürriyet’in spor servisi, efes pilsen basketbol takımının toplu doping yaptığı iddiasını gerçekmiş gibi sayfalarına taşıyor ve bunu futbol haberi olarak sayfasına koyuyor. Tek başına bu durum bile amacın gazetecilik ya da haber vermek olmadığını gösteriyor. Bu bir karalamadır ve bu karalamalarını mümkün mertebede herkese ulaştırabilecek vasıtaları kullanarak gerçekleştirmişlerdir. Konuyla ilgisi olmayan büyük bir fotograf (Marsilya-efes) kullanılarak insanların zihinlerine bu yalan yerleştirilmeye çalışılmış, internette ise haber; futbol haberi olarak konulmuş ve daha yaygın bir erişime ulaşması sağlanmıştır.

Bu blogda sıklıkla basketbolu futbollaştırmayalım sloganını kullanıyoruz. Basketbolu futbollaştırma yönünde ciddi bir girişim olduğunu maalesef görüyoruz. Bu girişimin bir devamı olarak yine aynı gazetenin “yaratıcı zekalar”ının bir ürünü olan linkteki haberi değerlendirmekte yarar var. Fenerbahçe’nin EL’de seyircisi az olduğu için seneye EL’e çağrılmaması söz konusuymuş. Amacın takımına küskün Fenerbahçe seyircisini sahaya çekmek olduğu açık. Bu amaca kesinlikle karşı değiliz. Ancak bu noktada iki tane önemli sorun var. Bir tanesi doğrudan gazeteciliğe ilişkin. Gerçek olmayan bir haber ile insanları kandırmaya çalışmak. Habere bakarsanız altında bir isim göremezsiniz. Hürriyete özelmiş. “''Bizim için kupaya katılan takımın ismiyle birlikte maçını izleyen seyirci sayısı da önemli'' diyen ULEB yetkililerinin bu durum değişmediği takdirde önümüzdeki sezon Sarı-Lacivertli ekibi, Eurolig'e almayacağı öğrenildi.” Hangi uleb yetkilisi? ne zaman? Nerede? ne konuştu? acaba… Böyle gerçek olmayan bir haberi Fenerbahçe klübü kendi yayın organlarından yaysa anlaşılır olabilir. Politik bir davranış olarak değerlendirebiliriz. Ancak şu eleştiriyi de her durumda getiririz: İkinci sorun ya da eleştirimiz; seyirciyi sahaya çekmek için dışsal nedenler yaratmanın geçici çözümler olmasıdır. Hürriyet gibi bir gazete ve spor servisi illa bu konu üzerinde duracaksa; Fenerbahçe seyircisinin neden azaldığını incelemeli ya da değerlendirmeli ve ona ilişkin çözümler getirmelidir.

Meriç Tunca’nın Tanjevic’in gönderileceği konusundaki haberi umarım bu bağlamda ama gerçek olan bir haberdir. Sonraki yazıda bu konuyu değerlendirmek arzusundayım.

Hiç yorum yok: