2 Eylül 2009 Çarşamba

Avrupa Basketbol Şampiyonası 2009: İspanya


KADRO:


p.g. Ricky Rubio, Carlos Cabezas, Raúl López, Sergio Llull
s.g. Juan Carlos Navarro, Rudy Fernández,
s.f. Alex Mumbrú
p.f. Felipe Reyes, Jorge Garbajosa, Víctor Claver
c. Pau Gasol, Marc Gasol

Bu yazıda Avrupa şampiyonasının en kuvvetli takımı olan İspanya’yı değerlendirelim. Yukarıda muhtemel kadroyu görebilirsiniz. Mumbru ve Gasol (P)’un sakatlıkları var ama şampiyonada oynamaları bekleniyor. Kadroya baktığımızda 3 nuamra konusunda bir eksiklik varmış gibi bir izlenim edinmek mümkün. Ama Claver ve Rudy gerekirse 3 numarada da oynayabilirler. Rubio ve Cabezas’ın olduğu bir ortamda hem Raul Lopez hem de Llull’u almak bence iyi bir seçim olmamış. 2 ya da 3 numarada oynayacak bir oyuncu kadroya dahil edilebilirdi. İsim tartışmak istemiyorum ama çok sayıda seçenek bulmak mümkün.

Avrupa’nın açık ara en iyi guard rotasyonuna sahipler. Özellikle hücumda çok etkili olabilecek rubio, navarro ve fernandez üçlüsünü yan yana izlemek çok keyifli olacaktır. Keza Rubio, Navarro ve Mumbru üçlüsü de özellikle hızlı hücumlarda neler yapılması gerektiğini bize göstereceklerdir. Çaldıkları toplar ya da blok sonrası yapılacak hızlı hücumlar ile çok etkili olacaklardır.

Çok yetenekli oyuncular olsalar da karakter olarak İspanyol oyuncuları pek sevmem. Malum nedenden dolayı. Faulleri göstermek için yaptıkları abartılı hareketler ve hakemleri baskı altına almak için toplu isyan etmeleri bu oyunculara olan sempatimi yok ediyor.

Uzun oyuncular daha karakterli. Ancak uzun seçiminde bence önemli bir hata yaptılar. formsuz olan Garbojasa yerine Fran Vazquez alınabilirdi. Hem 5 hem de 4 nuamrada oynayabilmesi de önemli bir avantajı. Ama uzun menzilli şutları düşünerek Garbojasa tercih edilmiş olmalı. Ancak zaten bu kadar etkili kıslaarın olduğu durumda power forvetin şutuna pek de ihtiyacın kalmaz diye düşünüyorum.

Bu kadro sağlam bir şekilde Euro2009’da sahne alırsa belki de namağlup olarak şampiyonluğa uzanabilir. Tahmin ettiğim eşleşmeleri bir önceki yazımda belirtmiştim. İspanya hem ilk turda hem de ikinci turda grup bincisi olur ve çaprazdan gelecek takımı da kolaylıkla eleyip (benim tahminim çaprazdan Makedonya gelebilir) yarı finalde litvanya ve finalde de Slovenya ile oynayacağı.

İspanya’yı zorlayacak ekip olduğunu sanmıyorum ancak özellikle pota altında yaşanacak önemli bir sakatlık İspanya’yı durdurabilir. Turnuva boyunca pek dinlenme fırsatı olmadığından ciddi sakatlıklar yaşanabilmekte. Bunun dışında İspnaya’nın sırtını yere getirmek kolay olmayacaktır.

Hiç yorum yok: