14 Eylül 2009 Pazartesi

TERS ORANTI: ROTASYON DARALSIN GALİBİYETLER ARTSIN


Tanjevic geldiği günden beri “biz geniş bir rotasyon kullanıyoruz”, “12 oyuncu az geliyor sakatlıklar olabiliyor, daha çok oyuncuyla turnuvaya gidilmesi gerek” gibisinden argümanlarla 3 avrupa şampiyonasından kafamız önde dönmemizi sağladı. Oyuncuların sahada kaldıkları sürelere öyle keskin bir adalet uyguluyordu ki bireysel performanslar tamamen göz ardı ediliyordu. Her oyuncuya şans veriyor ve giren çıkan oyuncuları hiçbirimiz takip edemiyorduk. Kimin hangi pozisyonda olduğunu anlamdan değişiklikler yapılıyordu. Amaç oyuncuları dinç tutmaktı. Bu arada giren çıkanı aratmayacak ve makine düzeninde bir takım izleyecektik. Ama bir türlü olmuyordu bu. Çünkü oyuncuların ısınabilmeleri için süreye ihtiyaçları var. Şut atarak ısınmak değil kastettiğimiz. Oyuna, rakibe ısınmak…

Bu şampiyonada ise tam tersi bir görüntü çiziyor. Tam tersi demeyelim. Az sayıda oyuncu oynatıyor ama performansa çok da bakmıyor. Kötü oynayan oyunda kalırken iyi oynayanlar kenarda olabiliyor. Mesela son Sırbistan maçı. 45 dakika oynandı ve temelde 7 oyuncuyla oynadık. Oğuz ve Sinan 10’ar dakika süre aldı. Hedo neredeyse 40 dakika oynadı. Çok kötü olmasına rağmen Hedo’ya katlandık. Ciddi bir sıkıntı var ama ne olduğunu anlamak zor. Sokamaması falan önemli değil ama yanlış şut seçimleri yapıyor. Ersan da Hedo kadar süre aldı. Ömer’ler, kerem ve ender 25-30 dakika civarı süre aldılar. Rotasyon daraldıkça galibiyetler artıyor.

Doğrusu koçu eleştirmek çok kolay ama Tanjevic de biraz fazla malzeme veriyor. İspanya maçında da hissetmiştim ama bu maçta tavan yaptı. Hedo’nun şu görüntüsüne bakınca Bekir oynamalı diyorum. Hem skor yapıyor hem de savunma yapıyor. Hedo ise biraz dinlenebilir. Tanjevic sanki bilinçli olarak takımı frenliyor. Daha üst turlara saklıyor takımı mı diye düşünüyorum. Çünkü bir iki küçük hamle ile son periodda Sırplara hamleyi yapabilirdik gibi hissetmiştim.

Ivkovic ve Tanjevic’in mola seçimlerine “hayran” kaldım. Sırplar 24 saniye süresinini dolmasına 4 saniye kala yandan oynayacaklar ve Tanjevic mola alıyor. Herhalde Ivkovic abisine oyun çizmesi için aldı molayı diye düşündüm. 3’lüğü sokalım dedi Ivkovic ve oldu. Sonra iadei mola Ivkovic’den geldi. Hem de bir tane değil, iki tane aldı. Tanjevic kardeşinin bir molada işi bitiremeyeceğini düşünmüş olabilir. Gerçi iki mola bile yetmedi. Doğrusu yetti de süre yetmedi. Önce kerem kaçırdı kolay atışı, hedo tamamladı ama süre bitmişti.

Grup birinciliği çok da önemli değil. Ya Hırvatistan ya da Rusya ile oynayacağız. Hırvatistan ciddi hayal kırıklığı yaratıyor. Rusya ise daha kötü bir kadro ama daha iyi bir takım görüntüsü çiziyor. Hırvatistan’la eşleşmek güzel olabilir. Oyuncularımız daha hırslı oynayabilirler Hırvatlara karşı ama çok da önemli değil. Şu mücadele sahada olsun yeter.

Hiç yorum yok: