6 Eylül 2009 Pazar



Kadroda olmayanlar: Jasikevicius, Siskauskas, Macijauskas, Kaukenas ve Songaila

p.g. kalnietis, delinkiatis, mazutis
s.g. lukaiskis
s.f. macilius, jasaitis, jomantas
p.f. lavrinovic brothers, kleiza,
c. javtokas, petravicius

Bu sene son yılların en zayıf Avrupa şampiyonlarından birisini izleyeceğiz. Çünkü takımların çok önemli eksikleri var. En ciddi aday İspanya ve hazırlık maçında Litvanya’ya kaybediyor. Hakemlerin de katkısı olduğu söyleniyor ama 20 sayıyı hakemle açıklamak pek mantıklı olmasa gerek. Turnuvanın en güçlü adayı İspanya’yı yenen Litvanya ile ilk maçı oynayacağız. Böyle söyleyince biraz korkutucu oldu. Biz İspanya’yı deviren Lituanya ile karşılaşacağız doğru ama o Lituanya’nın çok ciddi eksikleri var. Jasikevicius, siskauskas, maciauskas, kaukenas ve songolia takımda yoklar. Kısaca Avrupa’da kendi pozisyonlarında oynayan en iyi 3 oyuncunun arasında sayılacak isimlerden yoksunlar. Jasi Avrupa’nın belki de en iyi oyun kurucusu, kaukenas Avrupa’da en iyi iki numaralardan birisi ve siskauskas Avrupa’nın en iyi kısa forveti. Bir de majiauskas var. Oynasa, saydığımız isimlerden bile daha iyi. Songolia önemli bir oyuncu olsa da onun boşluğunu doldurmak kolay. Kadroda onun yerine oynayabilecek en azından iyi alternatifler var. İşte biz bu oyunculardan mahrum Litvanya ile oynayacağız.
Lituanya kısmen Slovenya’yı andırıyor. Çok iyi uzunları var ama oyun kurucu ve guard rotasyonu hem zayıf hem de dar. Aslına bakılırsa her ne kadar 4-5 en iyi oyuncusundan mahrum olsa da yine de tehlikeli bir takım Lituanya. Lavrinovicler, kleiza, pertravicius, javtokas pota altında bizi çok zorlayabilecek oyuncular. Ama doğrusu bu oyuncuların hiçbirisi forvet oyunu ile bizi zorlayabilecek oyuncular değil. En azından bu maç için KG’nin yokluğu büyük sorun teşkil etmemeli. Topla hareketli hücumu çok başarılı bir şekilde yapacak uzunu yok. Şutör uzunları var. En azından 4 numara savunmasında Semih’i kullandığımız dönemlerde çok ciddi bir sıkıntı yaşamamamız gerekir.

Biz eksikleri ve artıları ile nasıl bir Lituanya ile oynayacağımızı az çok biliyoruz ama bizim nasıl bir takım olacağımızı pek bilmiyoruz. Takımı, rakibin zaaflarından faydalanacak şekilde inşa edersek, bu Lituanya’yı yenmemiz lazım. Zaten Jasi, kaukenas, siskauskas, majiauskas gibi oyunculardan mahrum Litvanya’yı yenemiyorsak o şampiyonada ne işimiz olduğunu da ayrıca sorgulamamız gerek. Bu oyuncular Lituanya hücumunu oluşturan temel yapı taşları. Yeterli sertliğe ulaşabilirsek Lituvanya’yı yetmişli sayıların altında tutabiliriz. Temel felsefemiz, uzunlara pas indirmelerine engel olmak üzerine kurulu olmalı. Bunun sağlamanın yolu; sahanın her yerinde baskı uygulamak olabilir. Topa uyguladığımız baskıyı arttırabildiğimiz ölçüde Lituanya’nın pota altına top indirmesine engel olabiliriz. Bu ise ibreyi bize doğru döndürecektir. Baskı ve sertlik temel felsefesi ile Lituanya’ya güzel bir mağlubiyet tattırabiliriz. Özellikle oyun kurucu sıkıntılarını yapacağımız baskı ile iyi değerlendirmeliyiz. Daha da önemlisi, Lituanya son tahlilde bu tip baskıya artık önlem almıştır. Bu durumda daha önemli olan faktörü, alan savunmasını yapabilmemiz gerekli. Lituanya’nın iyi dış şutörleri takımda olmadığından onların hücumdaki en büyük silahları pota altındaki oyuncuların etkinliği olacak. Bizim uzun oyuncularımız bire bir de onları durdurmakta zorlanabilir. Hatta faul problemleri yaşayabiliriz. İşte bu durumda yapacağımız alan savunması hatta tam saha ya da yarı saha baskılı alan savunması ile Lituanya’nın oyun düzenini bozmak ve galibiyet almak mümkün.

tüm bu değişken ve baskılı savunmalar için koçun takımı önceden hazırlamış olması lazım. Doğrusu bizim oyuncuların nasıl bir ruh hali ile sahada olacakları çok önemli. Ne bileyim dünya şampiyonası ya da Avrupa finalindeki ruh hali ile oynarsak bu sene şampiyonluk bile mümkün ama önceki Avrupa şampiyonasındaki ruh hali ile oynarsak, Bulgaristan ve Polonya’ya bile yenilip galibiyet almadan yuvaya dönebiliriz.

Tanjevic’la yapılan son röportajda en azından bazı konularda daha fazla ısrarcı olmayacağını gördüğümüz için birazcık daha umutlu olabiliyoruz. Kerem’in yokluğunda Ersan’a çok iş düşeceğini ve onun çok yorulacağını söylemiş. En azından onu daha fazla 3 numarada heba etmeyecek gibi.

2 yorum:

HotSauce21 dedi ki...

güzel bi litvanya değerlendirmesi olmuş fakat 2 nokta dikkatimi çekti;

1)kleiza 3.5'tan 4 diyebileceğimiz oyunculardan biri.o'nu pivot bölgesine yazman pek olmamış.

2)litvanya ismini bir yazı boyunca hiç bu kadar farklı şekillerde okumamıştım.

Ahmet Arif Eren dedi ki...

1- haklısın.
2- ms word'de otomatik düzeltin azizliği.