6 Temmuz 2009 Pazartesi

Ergin Ataman Röportajı: Hedef F8 - (F4 ne oldu?)


Aşağıda önce Ergin Ataman'la sporx'de yapılan bir röportajdan ilgimi çeken kısımları size aktaracağım. sonra da röportajı değerlendireceğim.


Soru Efes Pilsen'in transfer gündemine değinmek istiyorum. Final serisi biter bitmez Rakocevic bombasını patlattınız ki böyle transferleri bu kadar erken yapabilmek Türk sporunda pek görülmeyen bir durum. Öncelikle kadrodan göndermek istediğiniz oyuncular kimler ve hangi pozisyonlara oyuncu arıyorsunuz? (Bu sırada duvardaki tahtaya bakarak Efes Pilsen'in mevcut kadrosu ve transfer gündemindeki yerli ve yabancı isimleri, bu oyuncularla kurulan olası bir yeni sezon kadrosunu görüyorum)

Cevap "Öncelikle kontratı devam eden Milos Vujanic ile anlaşıp kendisiyle yollarımızı ayırmayı planlıyoruz. Kakiouzis ile sözleşmemiz 1 yıllıktı. Kendisinden bu sezon özellikle ligde çok yararlandık. Hiç oynamadığı maçlardan sonra çıkıp bize önemli katkılar sağladı ancak Euroleague'de o pozisyon için fizik ve atletik özellikler açısından daha iyi bir oyuncuya ihtiyacımız var. Böyle bir oyuncu bulursak, yabancı sınırlamasından dolayı Kakiouzis ile kontrat yenilemeyebiliriz.
Bu oyuncular dışında Charles Smith gelecek sezon hücumdaki lider ismi değil iki numaralı skor opsiyonu olacak. Benchten gelen, takıma ve savunmaya dinamizm katan bir isim olmasını istiyoruz. Bu şekilde ondan daha fazla yararlanmayı düşünüyoruz.
Takıma öncelikle bir dört numaralı isim almak istiyoruz. Görüştüğümüz isimler var. (Tahtaya baktığımda bu isimler arasında Marcus Haislip, Bostjan Nachbar, Terrence Morris gibi kariyerli oyuncuların varlığı göze çarpıyor)

soru: Ermal'in gelip gelmeme durumu nedir?"

cevap: Ermal'in geri dönme ihtimal çok fazla değil. Dusan'ı ön plana çıkarmak için Ermal transferinden vazgeçebiliriz. Kaya, Kerem, Kasun ve yeni gelecek dört numaranın arkasında Dusan'ı kullanmayı düşünüyoruz."

soru: Oyun kurucu pozisyonu için arayışta mısınız? Rubio ve başka guardların adları geçti."Rakocevic transferi sonrası menajerler 'Efes Pilsen' adını çok sık kullanmaya başladılar. Rubio bize menajerler tarafından önerildi ancak bunu ciddi bulmadık. Oyuncunun, İspanya'daki fiyatını yükseltme amacında olduklarını düşündük. Kadromuz da zaten dolu ve o pozisyonda Kerem ve Ender'e güveniyoruz. Zor durumlarda Rakocevic de orada oynayabilir. Oyun kurucu pozisyonu için oyuncu aramıyoruz. Bizim kadromuz, bir dört numara dışında tamamdır."

Soru: Son olarak Efes Pilsen için yeni sezon hedeflerinizi soracağım. Beşiktaş Cola Turka ile Avrupa hedefinizi tutturmuş lig hedefine de çok yaklaşmıştınız. Efes ile minimum hedefiniz nedir?"

Cevap: Minimum hedefimiz Efes Pilsen ile Avrupa'da en iyi sekiz takım arasına girmek. Bunu başarırsak Final Four ve şampiyonluk hedefinden bahsedebiliriz. Çünkü o noktaya gitmek çok kolay değil. Bugün Avrupa'da o seviyeye sürekli ulaşan takımlar var. Biz de, 2-3 sene öncesine kadar sürekli girdiğimiz son sekize yeniden girmeyi amaçlıyoruz. Ondan sonra da, o zamanki form durumuna göre Final Four'a da kalabiliriz, şampiyon da olabiliriz. Efes olarak bunu gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum."
Röportajın tümü için: sporx

Ergin Ataman eğer röportajda samimiyse daha doğrusu transfer poltikasını gizlemek gibi bir düşünceye sahip değilse, bu sene nasıl bir efes izleyeceğiz sorusunun cevaplarını bu röportajda buluyoruz.

Bu röportajdan şöyle bir efes kadrosu çıkıyor:

P.g. Kerem, Ender
S.g. Rakocevic, Smith
S.f. Thornton, Schumpert
P.f. (Morris)*, Kerem
C. Kasun, Kaya, Dusan

Benim için bu kadroda Dusan sürpriz oldu. Efes’in ermal, oğuz ya da ersan konusunda daha ısrarcı ve istekli olacağını umuyordum. Bu sene 5 uzunla yola çıkacağından emindim. Öyle de olacak ama 5. Uzun Dusan olacak ve onun takıma ne verebileceği ciddi bir soru işareti. 3-5 dakika gibi bir süreden değil, olası bir sakatlık durumunda (örneğin geçen seneki kasun sakatlığı) 15-20 dakika EL’de oynayabilir mi? Kasun’un yokluğunda pota altında Efes’in çok yetersiz kalacağını düşünüyorum. Umarım ömer’in El’deki ilk senesinde Fener’e yaptığı katkıyı, Dusan da yapabilir. Efes’in yukarıdaki pota altı bile bence yetersiz. İstikrarlı bir oyuncu yok. Faruk, dün skyturk’te smodis’in efes transfer listesinde olduğunu duymuş nur germen’den. Avrupa’daki oyuncular arasında pota altına alınabilecek belki de en iyi oyuncu. Rakocevic ayarında ve hatta belki de daha bile iyi bir transfer olabilir. Benim yine de ilgilendiğim konu “smith out”, “oyunkurucu in”.

Röportajda asıl ilgimi çeken ve beni şaşırtan konu Ergin Ataman’ın top 8 hedefi. Geçen seneki efes’in hedefi F4 diye hatırlıyorum. Kadro neredeyse aynen korunuyor. Eksikleri tamamlayacak hamleler yapılıyor. Rakocevic gibi Avrupa’nın en önemli yıldız oyuncularından biri alınıyor. Pota altına smodis gibi bir oyuncu alınması planlanıyor ve hedef F8. Bir yanlışlık var. Efes rekor bir bütçe ayırdı bu sene. Her sene F4 hedefleyen takım hedef mi küçülttü. Ergin istediği oluşumu bence yaratamadı ya da yaratamıyor ve kendini koruyacak hava yastıkları koyuyor. Bunlardan ilkini şu anda görmüş olduk. Hedef küçüldü. F8. Efes’in oyun kurucusu alması gerektiğini incelediğim yazıdaki istatistikler efes’in neredeyse son 20 yılda avrupadaki en başarısız sezonu Ergin Ataman’la geçirdiğini gösteriyor. Şampiyonluk ile Ataman takımın başında bir sene daha kalabildi ama bu harcanan paralar ve olası transferlerden sonra Avrupada’ki bir başarısızlık sonucunda kanımca Ergin’i değil hava yastığı F-1 araçlarındaki “hans” sistemi bile kurtaramaz.
Gelelim başlıkta kullandığımız fotoya. "Minimum hedefimiz Efes Pilsen ile Avrupa'da en iyi sekiz takım arasına girmek. Bunu başarırsak Final Four ve şampiyonluk hedefinden bahsedebiliriz. Çünkü o noktaya gitmek çok kolay değil” E. Ataman
Bu söylem aslında Murat Özyer söylemi. Ulaşılabilecek en basit derecelerin hedef olarak belirlenmesi. Bu hedef bir gerçekleşsin, sonra yeni hedef koyarız mantığı. O mantıkla nedense ancak ulaşılabilir kolay hedef elde ediliyor ama daha bir üstüne bir türlü çıkılamıyor. İşte bu hava yastığı oluyor. Daha takım kurulurken düşük hedefler belirlemek. Her takım (hoca) benzer hava yastıklarına başvuruyor. Kimi play-off hedefliyor. Kimi ligde kalmayı. Vs. bu şartlar altında sadece ligden düşenler başarısız kalan bütün takımlar başarılı oluyor. Ulaşılabilir hedefler koymanın bence hiçbir anlamı yok. Çocukları kandırırlar böyle. Ama tarihi asla…
Che’nin şöyle bir sözü vardı: “Gerçekçi ol imkansızı iste”…

1 yorum:

agopist dedi ki...

Ülker'in başına geçtiğinde ve bu sene Efes'e geldiğinde iddialı hedefler koymuştu. Hedeflerinin altında kaldı. Bu sefer hedef küçültmüş. Ergin Hoca zekidir. hedef bu olsun üstü kremadır diye düşünmüştür. Baskıdan da kurtulur böylece:)