14 Temmuz 2009 Salı

Efes Transferde Noktayı Koydu: Nokta Atışı mı?

Daha önce Morris’le anlaştığını söylediğimiz efes pilsen, Morris’in barca’yı tercih etmesi ile forvet pozisyonuna hem NBA hem de Euroleaugue tecrübesi olan, deneyimli bir oyuncu katarak transferi kapattı. Bu sefer haber gerçek. Nachbar kendi sitesinde de transfer haberini vermiş. Nachbar, daha önce Olimpija Ljubljana (1997–2000), Benetton Treviso (2000–2002), Houston Rockets (2002–2004), New Orleans/Oklahoma City Hornets (2004–2006), New Jersey Nets (2006–2008) takımlarında forma giymişti. Efes iyi denilebilecek bir transfer gerçekleştirdi. NBA tecrübesi olan Nachbar hem pota altında hem de dışarıdan şutları ile etkili olabilen bir oyuncu. Oldukça atletik olan oyuncu, uzun kollarının yardımı ile de savunmada da etkili olabilmekte. Hızlı hücumu çok seven oyuncu dış şutları çok fazla tercih etmesi ile eleştirilebilir. Penetresi ile etkili olabilecekken o, dışarıdan uzun mesafeli bir şutu tercih edebilmektedir. Ayakları da oldukça çabuk olan oyuncu yer yer üç nuamrada bile kullanılabilecek fiziki özelliklere ve çabukluğa sahiptir. Efes ile adı anılan oyunculardan Smodis haricindekilerden bence daha iyi bir seçim oldu. Oyuncunun Avrupa istatistiklerine Buradan bakabilirsiniz.

Efes nachbar ile transferi tamamlamış oldu. Pota altında bir "size" sorunu olabilir. Özellikle pekovic gibi güçlü pivotlara karşı pota altında Kasun ve Kaya zorlanabilir. Diğer bir sorun ise takımın en zayıf olduğu oyun kurucu mevki. Buna ilişkin detaylı bir yazı yazmıştım. Daha fazla tekrarlamaya gerek yok ancak şu kurulan kadroda smith’in yerine etkili bir oyun kurucu olsa F4 için bence efes çok daha ciddi bir aday olarak görülebilirdi. Umalım emekler ve paralar boşa gitmez.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Yorumlarınıza genel olarak katılıyorum, kadronun F4 için yetersiz olduğunu düşünmüyorum.

Genel olarak bir bakarsak;

1) NBA tarafından seçilmiş - aslında hala da NBA den istenen - üç Yugoslav kökenli oyuncumuz var. Bostjan Nachbar beşinci, Igor Rakocevic ' in de onuncu sırada olduğunu görebiliyoruz. Kasun' da free agent olsa listeye ilk yirmi de gireceğine şüphe yok. http://www.draftexpress.com/rankings/Overseas-Free-Agents

2) Altı tane Türk Milli Takımı'nın oyunucusuna sahibiz. Kerem Gönlüm ve Kaya Peker Avrupa' da her takımda oynayabilecek, her takıma karşı oynayabilecek kapasitedeler. Ender Aslan ve Kerem Tunçeri' nin - özellikle Ender' in - bazı zaafları olsa da, bu kadar tecrübeli oyun kurucuları olan takım sayısıda çok fazla değildir. Sinan Güler ve Dusan Cantekin' in de gençlik ve enerjileri ile takıma katkı sağlayacaklarını düşünüyorum.

3) Uzun yıllardır Avrupa' da üst düzey takımlarda oynamış, Avrupa basketboluna uyum sağlamış - ki bence gerçek basketbol bu - üç ABD'li oyuncumuz var.

Toplamdaki oniki oyuncumuz var ve hepsi - ama hepsi - iyi oyuncular. Sonuçta Ergin Ataman' ın kafasındaki basketbol sistemine de uygun oyuncular olduklarını düşünüyorum ve bu seneki F4 için umutlanmamak için de pek bir sebep göremiyorum. Ama şunu da unutmamak lazım ki F4 için Efes ile birlikte aday en az on takım var. CSKA, Barselona, Siena, Olimpiyakos, Maccabi, Panathinaikos, Real Madrid, Tau, Unicaja, vb. Şu anda bu takımlardan hangisinin F4 şansı Efes' ten fazla diye sorarsanız hiçbiri derim.

Adsız dedi ki...

Ben ise Panathinaikos ile Olympiakos'u direk Efes'in önüne yazarım.Spanoulis-Jasikevicius;Papaloukas-Greer(yerine Robinson veya Sessions konuşuluyor)vs. Kerem-Ender karşılaştırması herşeyi özetliyor bence.Bunun yanında Messina ile Real Madrid'in bütçesi dolayısıyla fazlasıyla güçleneceğini düşünüyorum.Siskauskas,Smodis,Holden üçlüsü hala CSKA kadrosunda görünüyorlar.Bir Mclnytre,Kaukenas,Siskauskas'ın transferleri netleşsin o zaman daha rahat bakarız tabloya.Ancak başta belirttiğim gibi Efes Pilsen bu takımların gerisindedir bence.Yine de onu bu takımlarla birlikte anmaya başlamamız iyiye işarettir diye düşünüyorum.
Umut Pamuk

Adsız dedi ki...

Efes Pilsen' i yirmi küsür seneden beri takip ediyorum. Hiçbir zaman en kuvvetli kadroya sahip takım değilken, hemen her sene başarılı olmasını bilen bir kültürü var Efes Pilsen' in, bunu da hesaba katmak gerektiğine inanıyorum. Kağıt üstündeki kadroların parkeye vereceği verim yüzdesi diğer takımlardan üstün olması sebebi ile F4 için hiçbir takımdan az şansı olmadığını düşünüyorum.

Geçen seneki kadroya göre baktığımızda Vujanic yerine Rakocevic, Kakiouzis yerine de Nachbar var. Geçen seneki final serisinin rotasyonunun ilk dokuzu kadroda duruyorken, aksayan iki oyuncunun yerlerine de çok özel iki oyuncu alındığı düşünüldüğünde F4 için heveslenmemek için bir sebep göremiyorum.

Dediğiniz gibi Olympiacos ve Panathinaikos' un oyun kurucularının bizden üstün oldukları kesin. (Aslında üstünlük kurabilecek oyuncular sadece Papaloukas ve Diamantidis' tir bence) Ama onların da, bizim yeni oyuncularımız (Rakocevic, Nachbar) ayarında oyuncuları yok bence.

Oyuncu kaliteleri belli bir düzeyin üzerine çıktığında - F4 hedefleyen üstteki on takım - hangi takımların önde yer alacağı anlık durumlar (sakatlıklar vb.) haricinde takım karakterlerine bağlı olarak şekilleniyor.

Bu sebeplerden dolayı; F4 şansımızı hiçbir takımdan daha az görmüyorum.