8 Temmuz 2009 Çarşamba

Efes Pilsen ve Fenerbahçe: Kura Değerlendirmesi


Takımlar henüz transferleri bitirmediği için yorum yapmak için erken. Ama geçen yılki kadrolar ve bu seneki mevcut transferler ve dedikodulara bakarsak birinci torbadaki 4 takım dışında real Madrid, maccabi, tau’nun güçlü takımlar olacağını öngörmek mümkün. Cska bütçede büyük bir kısıntıya gidecek bu endnele de ciddi güç kaybına uğrayacağını düşünüyorum. 1. Torbadan gelebilecek bence en zayıf takımdı. Her iki temsilcimize de 1. Torbadan en zayıf takım denk gelmedi. 1. Torbadan gelebilecek en kuvvetli takım ise panathinaikos. O da temsilcilerimize isabet etmedi. Dolayısıyla birinci torbadan gelebilecek görece en zayıf ve en kuvvetli takımlar temsilcilerimize isabet etmedi. Olimpiakos ve barcelona ile eşleştik. Transferleri henüz bitirmediler. Özellikle olimpiakos’un adı sıklıkla Avrupa’nın en önemli oyuncuları ile anılmakta. Hatta Nba yıldızları peşinde olduğu söylenmekte. Olimpiakos gerçekten büyük paralar harcamakla birlikte arzu ettiği başarıları sağlayamıyor. Belli takım kimyası oluşturamaması ve asker oyunculardan ziyade sadece büyük yıldızlarla mücadele etmesi. Örneğin geçen sene çok iş yapan bir printezis gibi mücadeleci bit oyuncudan belki de bu sene vazgeçecekler. Daha atletik ve yıldız bir oyuncu peşindeler. İki numaraya önemli bir yıldız alacakalrını düşünüyorum. Oyun kurucu olarak greer’dan galiba vazgeçmişler. Bakalım nasıl bir akdro kuracaklar.
Barcelona’nın kadrosu da tam belli değil. Ersan Nba’e dönecek. Ersan’a 4 numarada kullanmışalrdı ama ellerinde zaten güçlü bir pota altı rotasyonu var. Kadroyu büyük oranda koruyurlar gibi. Mickael gibi 3 numarada her işi yapan bir oyuncu transfer ettiler. Andersen’in gitme olasılığından bahsediliyor. Eğer andersen de takımda kalırsa, takımın şu hali bile F4 için en önemli aday konumunda olmalarını sağlıyor.

Barcelona
P:Lakovic, sada,
S.g: Navarro basile grimau
S.F:Mickael, barton
P.f:vazquez Trias
C:Andersen, santiago

Olympiakos Piraeus 2009-2010PG: Thodoris Papaloukas Kostas Sloukas SG: Yotam Halperin SF: Josh Childress* Panagiotis Vasilopoulos PF: Giorgos Printezis pelekannosC: Giannis Bouroussis Nikola Vujcic Sofoklis Schortsianitis

Partizan ikinci torbadan gelebilecek en zayıf takımdı. Partizan gelsin ve real madrid ve tau gelmesin demek mümkün. Siena’nın şu andaki kadrosu güçlü gözükse de ona güç veren bir ve iki numaraların takımda kalmayacağını düşünüyorum. Mcintyre ve kaukenas takımda seneye muhtemelen olmayacaklar. Mcintyre’ın yerini zisis ile doldurdular. Zisis her ne kadar iyi bir oyuncu olsa da mcintyre’ın boşluğunu dolduramaz. Kaukenas’ın da ayrılacağı düşünüldüğünde o bölgeye bir transfer yapacaklardır ancak alacakları oyuncunun kaukenas’ın yerini doldurabielceğini sanmıyorum. Bu anlamda siena ve partizan’ın ikinci torbadan çıkabilecek zayıf takımlardan olduğunu düşünüyorum.


Siena
P: Mcintyre, Zisis, Finley
S.g:kaukenas, domercant
S.F:Sato carraretto
P.f:Lavrinovic, stonerook
C:Eze, ress, lechthaler

Partizan
P.g. Rasic , tripkovic, Alexic
S.g: tepic, bozic
S.F:Vitkovac
P.f: vesely,
C: Vranes, Maric,


3. torbaya baktığımızda ise maccabi, Milano, unicaja ve cibona takımlarını görüyoruz. Temsilcilerimizin bu torbadan gelen takımlardan bir maccabi ciddi anlamda zorlayabilirdi. Unicaja haislip’i kaybetti. Kadrosunu oluşturduğunda daha ayrıntılı bir şeyler söyleyebiliriz. Cibona’da herhangi bir hareket yok. Prkacin’İ gönderecekleri söyleniyor. Geçen seneki akdro zaten zayıf bir kadroydu. Tehdit olarak görmemek gerekiyor.

Unicaja
P: Cook,
S.g: rodriguez
S.F:Kelati, jimenez
P.f:Welsch
C: N’dong Archibald Gabriel
Ve 5. Ve 6. Torbadan gelen/gelebielcek takımlara bakalım. Zalgiris, asvel, rhytas, khimki, olimpia oldenburg ve bence Maurissi ya da aris galibi (Aris) ve (benetton)diye düşünüyorum. Bu takımlardan bence khimki ve çıkabilirse yüksebilirse Aris dikkat edilmesi gereken takımlar.

Fener’in kadrosunu henüz bilmiyoruz. Pek bir şey belli değil gibi. Green’in yerine oyun kurucu arıyorlar. Solomon ne olacak? Vidmar muhtemelen gönderilecek. Devin Smith’de öyle. Gricek soru işareti. Arzu edilen kadroyu Fenerbahçe kurabilirse Barcelona’nın arkasından bir ikincilik alabilir.

Efes ise transferi kapattı. Hatta EL takımları arasında şu ana kadar kadrosu kesinleşen tek takım diyebiliriz efes için. Olimpiakos’un yaptığı transferlere bakmamız lazım ancak bu grubun kolaylığının bütün anlamı grup birincisi olabilmek. Regular season’da grup birincisi olamayacaksan, zaten görece basit bir grupta yer almanın hiçbir avantajı olmuyor. Aksine güçlü grupta olmak daha bile iyi olur. Bu nedenle efes pilsen’in kura şansını değerlendirebilmesi ya da bu kuraya şanslı kura diyebilmemiz tamamen efes’in grup birincisi olmasına bağlı.


C grubu gerçekten çok karışık. Cska-tau-maccabi arasında ilk üç oluşur. Ama hangisi birinci olur.

d grubunda ise real madrid ve Panathinaikos arasında güzel bir çekişme izleyebiliriz. madrid ekibi düşündüğüm kadroyu kurabilirse panathinaikos'u zorlayabilir. özellikle grup maçlarında panathinaikos'un kötü sonuçlar aldığını da biliyoruz. Benim en büyük endişem; panathinaikos'un grup birinciliğini kaçırması ve efes'in olası bir liderliği durumunda, top 16'da; panathinakos ile efes'in aynı gruba düşmesidir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben Efes Pilsen'in 1. olabileceğini düşünmüyorum.Olympiakos bence kaptırmaz 1'liği.Ancak Efes Pilsen için 2.'lik de hiç fena durmuyor bence.Tabi bunun için Abdi İpekçi'nin eskisi gibi Efes Pilsen'in mabedi olması gerekiyor.Maç vermemeliler içerde;kaza olursa da bu Olympiakos dışındaki bir takıma karşı olmamalı.Üstüne Lietuvos,Partizan ve Benetton deplasmanlarından en az 2 galibiyet alınmalı.Unicaja'nın bu kadar çok galibiyet alacağını düşünmüyorum;her ne kadar Ahmet Arif beklemek gerek dese de Efes Pilsen'in bu sene Unicaja'yı altına alacağını düşünüyorum.Lietuvos ve Partizan Eidson ve Tepic gibi çok önemli oyuncularını kaybettiler;geçen seneki başarılarını yakalamaları güç gibi.Ama Lietuvos'un hamleleri de henüz gelmedi;adamlar Avrupa kupasından sonra top16 dışında kalmamak için yatırıma devam edeceklerdir kanımca.Ancak yine de şu oyuncu piyasasında Eidson ve Petravicius'un yerleri kolay kolay dolmaz.(Eidson deyince "ahh Charles Smith yerinde kadroda o yer alsaydı!" diyorum her zamanki gibi).Son takım ise Ahmet Arif'in bahsettiği gibi Benetton olur kanımca.Onlar da son torbayaa göre hiç de fena değiller;deplasmanda orda takılmamak lazım.Geçen seneki tabloya göre fazlaca iyimser gelebilir bu yorumlarım ancak alttaki yazılarda da değinildiği gibi Efes Pilsen o kıvılcımı yakmıştır ve bu tarz beklentiler çok da garip değildir bence.
Fenerbahçe Ülker için yorum yapmak gerçekten çok zor.O kadar çok bilinmeyen var ki takımda...Giricek eğer oynayabiir Solomon da takımda kalırsa her şekilde top16 oynatırlar takıma.Tabii bir de sürekli oyununa bir şey koyan Preldzic,abiler Mirsad ve Ömer varlar takımda.Bu takım top16 yapar ancak devamı için yorum yapmak yersiz.Çok üst düzey bir ilave yapılmayacaksa -ki gidişat o yönde;Fenerbahçeliler ilk 2 beklemesin derim ben ancak 3.'lük gerçekçi bir hedef.
Diğer gruplar ile ilgili detaylı değerlendirmeyi kadrolar netleşmeye bsşladığı zaman yapmak isterim.Bu arada Ahmet Arif ellerine sağlık;gayet bilgilendirici bir yazı olmuş.
Umut PAMUK

agopist dedi ki...

Oly'ye karşı 8-0'lık bir galibiyet serimiz var. 10-0 olur mu acaba:)