31 Temmuz 2009 Cuma

Telekomun SonTransferleri

Telekom; point guard (Demond mallet) ve shooting guard (andre owens) pozisyonlarına amerikalı oyuncular tercih etti. Owens oyun kurucu olarak da oynayabilecek yeteneklere sahip. Bu oyuncular aslında oyunun tek yönünde oldukça iyiler. Mallet tam bir hücum oyuncusu. Owens ise tam bir savunmacı. Umalım bu farklılıkları koç Murat Özyer harmanlayabilsin. Gelin oyuncuları biraz daha yakından tanıyalım:

Demond Mallet
Mallet tanıdığımız bir oyuncu. Hücum özellikleri oldukça gelişmiştir. Kendi şutunu yaratır. Penetresi kuvvetlidir. Basketbol zekası yüksektir. Penetre sonrası pas verebilir. Kısacası oyunu da yönlendirebilen klasik kısa Amerikalı oyun kuruculardandır. Şutu girmediğinde ısrarla sokmaya çalışır. Çok istikrarlı bir şutör olmasa da şutuna çok güvenir. Hücumda ne akdar etkiliyse savunamda da bir o kadar zayıftır. Pozisyon almayı bilmez. Perdelerden pek kurtulamaz. Savunma konsantrasyonu zayıfıtır. Savunamda El aminden birazcık iyi. Hücumda El amin kadar iyi değil ama hücumda sadece kendini değil takımı da oynatması önemli bir artısı. Çok güzel paslar verir. Fast Break hücumlarında kenardan koşan atletik bir uzunu olsa TT’nin çok şık smaçlar izletebilir bize. Şöyle de hayal edebiliriz. Owens’ın etkili savunması sayesinde kapılan top bir şekilde Mallet ile buluşursa muhtemelen Owens’a verilen şık bir asist ile sonuçlanabilir. Ben kısa Amerikalı oyuncuları çok beğenmiyorum. İstisnaları var tabi. Bu istisnalardan iki tanesi fener’de (solomon ve greer). Gerçi onlarında çeşitli zaafları var. Neyse onu başka bir yazıda tartışalım. Amerikalı kökenli oyuncu kuruculardan hiçbirisi benim için Rivers’ın yerini tutamaz. Avrupa’da başka bir Rivers olmadığından kısa Afrika kökenli Amerikalı oyun kurucular havuzundan seçilebilecek ortalamanın üstünde bir oyuncu almışlar. Yararlı olabileceğini düşünüyorum. Benim tahminim sezon sonunda 13-14 sayı, 3-4 asist 1-2 ribaunt, 2-3 top kaybı gibi bir istatistiği %35 civarı üçlük ve %45 civarı ikilik yüzdeleri ile tutturabilir.

Andre owens
Gerektiğinde oyun kurucu da oynayabilecek fundemental’a sahip. Asıl olarak 2 nuamrada oynuyor. 2 nuamra için kısa bir boya sahip olsa da Mallet’ın aksine oyunun savunma alanında çok etkili olan bir oyuncu. Şutu fena değil. Ama hücumda çok çön plana çıkmayı seven bir yapısı yok. Savunma konsantrasyonu çok üst düzey olan owens özellikle oyun kurucu savunmasında oldukça etkili olabiliyor. TT’nin yeni kelepçesi diyebiliriz. Savunmada rakibine adeta yapışan owens rakip oyun kurucuları yıldırmak için kullanılırsa çok etkili bir silaha dönüşebilir.
Benim tahminim sezon sonunda 10 sayı, 1-2 asist 2 ribaunt, 1-2top kaybı 1-2 top çalma gibi bir istatistiği %35 civarı üçlük ve %55 civarı ikilik yüzdeleri ile tutturabilir.

Buradan telekom’un kadrosuna şöyle bir bakarsak

p.g. Demond Mallet, Tutku açık, Soner Şentürk
s.g. Andre Owens, Serkan Erdoğan
s.f. Bekir Yarangüme
s.f. Erwin Dudley, Ümit Sonkol
c. Chris Lang, Hüseyin Beşok

Erwin Dudley Turk statüsüne geçmişti ve Ersin Dağlı olmuştu. Herhalde onu kadroda tutarlar. Telekom onu türk statüsünde oynatmak için başvuru da yapmıştı ama sonucu ne oldu bilmiyorum. Benim bildiğim oyuncu türk olmasından sonra türk olarak oynayabilmesi için 3 sezon kadroda yer almalı. Guard konusunda böylesine bir bolluk yaşarken forvet sıkıntısı olduğu gözüküyor. Dudley türk statüsünde oynarsa (?) chris lang’in de kadroda kaldığını varsayarsak bir p.f ve bir de s.f transferine ihtiyacı var telekomun. Yukarıdaki kadronun doğru olduğunu varsayarsak ve Dudley yabancı statüsünde ise telekom bir oyuncu transfer eder ve o oyuncu Avrupalı olmalı. Dudley yerli ise bence iki transfer daha yapmaları gerekir ve o oyunculardan en az biri Avrupalı olmak zorunda. Lang’i gönderip daha iyi bir pivot alabilirler ama her durumda uzun rotasyonunda bence 5 oyuncu kadroda olmalı.

Hiç yorum yok: