31 Temmuz 2009 Cuma

Zaman İçinde Yolculuk / Büyürken Küçülmek

Türkiye´de basketbolun sevilmesinde büyük katkısı olduğu için övünen Galatasaray, Halil Üner yönetimindeki kadrosuyla play out oynayıp ligde kalmayı son anda başarınca, kulüp değişim zamanının geldiğini düşünerek, sezona Ülker´i şampiyon yapan Murat Özyer´le başlama kararı verdi.
Şubede profesyonel isimlerle çalışmak istediğini belirtip bu fikir doğrultusunda girişimlerde bulunan Özyer, bu adımıyla şubeye yakınlarını yerleştiren liselilerin tepkisini çekmeye başlamıştı. Farkını hissettiren Özyer çalışmalarına devam ederek Florya´daki antrenmanların yapıldığı salonun ve soyunma odalarının tadil edilmesini sağlayıp, takımın rahat bir ortamda çalışmalarına başlamasına imkan tanıdı.
Sezona beklentileri karşılar bir düzeyde başlamasına rağmen iki başkent ekibi karşısında aldığı mağlubiyetlerle kafalarda soru işareti yaratan Galatasaray, ezeli rakiplerinden Beşiktaş´ı deplasmanda mağlup ederek rahat bir nefes aldı. İnişli çıkışlı bir grafik çizen Galatasaray, sezonu 4. sırada bitirip play off çeyrek final serisinde Beşiktaş´ı 3-0´lık skorla geçmesine rağmen, ezeli rakibi Fenerbahçe´ye karşı yarı final serisinde alınan 3-0´lık mağlubiyetle sezona noktayı koydu.
Sezon içerisinde gelen taraftarı -gelenlerin sayısı az da olsa-, onore eden, onların önemini vurgulayan Murat Özyer, bu davranışıyla taraftarın salona dönmesine öncülük ediyordu. Bu durumu değerlendirmek isteyen şube yönetimi, ilk kez basketbol kombinesi çıkarma kararı alıyor ve 2000´e yakın kombine satışıyla basketbolda bir ilki gerçekleştiriyordu.
2007-2008 sezonuna Banvit galibiyetiyle merhaba diyen Galatasaray, ligin ilk yarısını uzun bir aradan sonra zirvede tamamlamasına rağmen ikinci yarıda aldığı mağlubiyetlerle zirveden yavaş yavaş uzaklaştı. Bu süreçte ligdeki olumsuz gidişata rağmen Avrupa´da işler yolunda gidince çatlak seslerin çıkması önleniyordu. Gruptan çıkmayı başaran sarı kırmızılılar önce Asvel ardından Canaria´yı eleyerek ULEB´de son 8´e kalmayı başarıyor, Torino´da düzenlenen finallerde Beşiktaş´ı da eleyerek adını ilk 4´e yazdıran Galatasaray kurucusunun gösterdiği hedefler doğrultusunda yoluna devam ediyordu.
Sezon bitiminde Murat Özyer´in şubeyi profesyonellerle birlikte yönetmesinden rahatsız olan liseliler, Özyer´in sözleşmesinin bitmesini de fırsat bilerek kongrede kendilerine söz verildiğini iddia ediyor bu nedenle şube yönetiminin tekrar kendilerine verilmesini istiyor, istemekle kalmıyor takımın başına Erman Kunter´i getiriyordu. Takımı yeni sezonda kimin çalıştıracağı tartışması devam ederken gözde yerli oyuncular diğer takımların yolunu tutuyordu. Şubedeki iktidar savaşından kimin galip çıktığı tartışılabilir ama kaybedeni belliydi, kaybeden Galatasaray´dı. Krize Yiğit Şardan el koyup belirsizliğe son verirken, teknik kadro da kaliteli yerli oyuncu açığını yabancı oyuncularla kapatmaya çalıştı. Avrupa´da elde edilen başarı, şubedeki işlerin profesyonelce yürütülmesi sayesinde Milan Gurovic, Andrea Zizic, Dejan Milojevic gibi isimlerin takıma katılması sağlanıyordu.
Sezona beklentilerin aksine kötü bir başlangıç yapan, ULEB Cup ön elemesini geçemeyip Avrupa´da yoluna Euro Challenge´da devam eden Galatasaray, sürpriz Beşiktaş mağlubiyetinin ardından Murat Özyer ile yollarını ayırıyor, Koray Mincinozlu´yu takımın başına getiriyordu. Sezonu dördüncü tamamlayıp play off çeyrek final serisinde Beşiktaş´ı 3-0 ile geçen takımımız, sezona 3-0´lık Efes mağlubiyetiyle nokta koydu.
Şubede yeniden yapılanmanın başladığı 2006-2007 sezonundan bugüne kadarki süreci değerlendirdiğimizde, son sezon hariç hedeflenen başarıların yakalandığını söylersek yanlış olmaz. Sonuçta play out oynayan takım bir sezon sonra play off´ta yarı finale yükseliyor, takip eden yılda ligde beklenen başarı elde edilemese de ULEB´de son dörde kalma başarısı gösteriliyor. Geride kalan sezonda ise şube için harcanan bütçe ile elde edilen başarılar birlikte ele alındığında başarılı olamadığımız aşikâr.
Son sözümüzü Murat Özyer´i yetersiz bulup geldiği günden bu yana göndermeye çalışan, amacına ulaştığında da; sezon ortasında hoca bulmak zor diyerek 5 sezondur basketbolla uzaktan yakından ilgilenmeyen Mincinozlu´yu göreve getiren, sezon bitiminde de görevi Okan Çevik´e devrettiren liselilere söyleyelim. Galatasaray´ın basketbol şubesi artık oyuncağınız olamayacak kadar büyüdü, izin verirseniz büyümeye de devam edecek!..
YAZAN: ONUR YAVUZ

1 yorum:

ako dedi ki...

Yazının başında cümlelerden çıkan anlam , "Galatasaray play-out oynadığı sezondan (04-05) sonra Murat Özyer ile anlaştı". Ancak Halil Üner bir sezon daha takımın başındaydı (05-06) ve bu sezonda Murat Özyerli Ülker şampiyon oldu. Murat Özyer 06-07 sezonunda Galatasarayın başına geçmiştir.

Yazının diğer bölümlerindeki saptamalarınıza katılıyorum

Can Akoğul