30 Temmuz 2009 Perşembe

Terence Kinsey Fenerbahçe’ye mi geliyor: Milli Takım için Aday Oyuncu Olabilir mi?


Ülkemizden ayrıldığı için üzüldüğüm ama hayali peşinden gittiği için onun adına sevindiğim bir oyuncuydu. Onun hakkında daha ilk maçında çok faydalı bir oyuncu olduğu izlenimini edinmiştim. Özellikle baskılı savunması, ribaunt katkısı ve hücumda penetre ve ikilik şutları ile oldukça etkiliydi. Solomon’la da iyi bir ikili olmuşlar ve böylece Avrupa’nın en iyi savunma yapan kısa rotasyonlarından birisine Fenerbahçe sahip olmuştu. White ve Ömer'e; solomon ve kinsey’in hücum performansını da ekleyince iyi bir kısa rotasyonu ve ciddi bir takım ortaya çıkıyordu.


Kinsey Fenerbahçe forması ile ligde %30 üçlük %47 ikilik yüzdesi ile oynamıştı. Fena olmayan yüzdeler ama dediğim gibi istatistiklere çok yansımayan savunma potansiyeline 5 civarı ribaunt, 2 civarı asist ve 12 civarı sayı ortalamalarını da ekleyince ciddi bir oyuncu ile karşı karşıyayız.

Bu transferin Fenerbahçeye çok şey katacağını düşünüyorum. Kinsey Devin Smith’in yerine transfer edilecek. Smith’in istatistikleri neredeyse Kinsey’in istatistikleri ile aynı. Ancak Kinsey’in bahsettiğim savunma potansiyeli onu çok ayırt edici bir oyuncu konumuna getiriyor. Ayrıca Fenerbahçe sisteminde; kısa rotasyonunda oynayan oyuncunun, o savunmayı yapması gerekiyor. Bu bağlamda olası bir Smith-Kinsey değişikliğinin istatistikler göstermese bile takıma çok şey katacağını düşünüyorum. Ancak bu noktada iddialar doğrusu ise teklif edilen paranın bir hayli fazla olduğunu söyleyelim. 1.5 milyon dolar edecek bir oyuncu değil. Makul bir ücrette anlaşılabilirse uzun vadeli bir kontrat yapılabilir. Yıllarca ligimizde seyretmekten keyif alabileceğimiz bir oyuncu.

Bu arada eski tartışmalara geri dönersek Kinsey’in milli takımda oynaması gibi bir durum da söz konusuydu. Milli takıma yabancı kökenli bir oyuncu alınacağı varsayıldığında alınacak oyuncunun pozisyonunun ne olacağı önemli. Daha doğrusu milli takımın hangi pozisyon için devşirme oyuncuya gereksinimi var? Burada ciddi bir ikilemle karşılaşıyoruz. Geçmiş zamanlarda iyi kısa oyuncularımız vardı ama ciddi bir uzun sıkıntısı çekerdik. Yıllarca Tamer’in yanına pota altında oynayacak bir oyuncu bulamamıştık. Ama ya şimdi; ciddi bir uzun oyuncu bolluğuna sahibiz. Şöyle bir sayalım: Memo, Semih, Ömer, Hüseyin, Kerem, Kaya, Oğuz, Ermal, Fatih, Asım, Cevher, Mirsat… liste daha da uzatılabilir. Ama ya kısalar? Özellikle 2 numara. Eskiden Ufuk, Harun ve son olarak ibo s.g pozisyonunda milli takımda çok önemli işler yaptılar. Bu dönemde onların işini Serkan üstlenmeliydi. Bu görevi üstlendiğini ve hakkıyla yerine getirdiğini de görmüştük. Ama sonra? Serkan kayboldu. Serkan’ı yok ettik demiyorum çünkü kendi takımında da kayboldu. Oyun kurucu konusunda da ciddi sıkıntımız var. Alttan gelen oyunculara bakıldığında da kısa vadede Doğuş Balbay’ın oyun kurucu konusundaki açığımızı kapatacağını umuyorum. Bu bağlamda eğer bir milli takım için bir yabancı oyuncu düşünülecekse bu Kinsey olabilir. Milli takımın hedefinin 2010 senesi olduğunu düşündüğümüzde 2009, 2010 için sadece bir prova olacak. Bu provanın sonucuna göre ise milli takım için yabancı oyuncu konusu yeniden gündeme gelecektir. ancak son söz olarak şunu şöylemek isterim: Bence milli takımın devşirme oyuncuya ihtiyacı yok. Elimizdekileri kullanabilelim yeter.

Hiç yorum yok: