28 Temmuz 2009 Salı

Turgay Demirel ve Avrupa Şampiyonası:


Hürriyet gazetesine göre Demirel şampiyona için şunları demiş:
Demirel, ‘12 Dev Adam’ın iyi takım olduğu zaman çok iyi performans sergilediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2004 yılında yapılan 2005 Avrupa Şampiyonası elemelerinde 6’da 6 yaptık. 2006 Dünya Şampiyonası’nda da çok başarılı olduk. 2008’de yapılan 2009 Avrupa Şampiyonası elemelerinde de aynı şekilde 6’da 6 galibiyetle grup birincisi olduk. Biz sanki ‘çift haneli yıllarda iyi takım oluyoruz, tekli yıllarda olamıyoruz’ diye bir durum vardı. İnşallah bu sezon Hidayet’in liderliğinde bunu bozacağız. Hem 2009 Avrupa Şampiyonası’nda hem de 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda başarılı olacağız.”

Kısacası yıllardır Avrupa şampiyonasında beklentileri, gerçekleştiremiyoruz, başarısız demek o kadar zor gelmiş olmalı ki; çift hanelerde başarılıyız da tek hanelerde başarılı değiliz gibi garip bir durum ortaya koymaya çalışmış. Çift haneli yıllarda iyi takım oluyormuşuz da tek hanelilerde olamıyormuşuz. Tek haneli yıllarda ay tutulması gibi bir etken bizim takımın toplanma günlerine denk gelmesin? Takımın birlik ve beraberliği etkileniyordur belki ay tutulmasından. Bir federasyon başkanının yapacağı açıklama bu olmamalı. Tek yıllar ve çift yıllar analizini de bir kenara bıraksak, durum değerlendirmesinde bence hata var. Dünya şampiyonası (2006) haricinde takımın iyi olduğunu söylediği şampiyonalar Avrupa şampiyonası elemeleri. Avrupa şampiyonası elemelerinde iyiyiz ama şampiyonanın kendisine katılabildiğimizde iyi takım olamıyoruz gibi bir değerlendirmedir bu. Yani görece zayıf takımlara karşı iyiyiyiz ama bizim gibi elemeleri geçip de şampiyonada oynayacak takımlara karşı iyi takım olamıyoruz. Şöyle söyleyeyim; Varsayalım 2010’dan sonra şampiyonada değişiklik yapılsa ve artık; elemeler “tek yıllarda” şampiyona ise “çift yıllarda” yapılmaya başlansa bu sefer sayın federasyon başkanımız çıkıp: “tek yıllarda iyi takımız ama çift yıllarda iyi takım olamıyoruz” gibi bir açıklama yapar ve akabinde ama bu sefer hem 2019 senesinde hem de 2020 senesinde “Enes Kanter”in liderliğinde çok başarılı olacağız der gibi geliyor bana.

fanatikte ise aşağıdakileri söylemiş:
Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, son üç Avrupa Şampiyonası’nda istedikleri sonuçları alamadıklarını belirterek, “2009’da bunu tam tersine çevirmek istiyoruz” diye konuştu. Turnuvadaki ilk hedeflerinin çeyrek final olduğunu vurgulayan Demirel, “Ondan sonra birinci de olabiliriz, sekizinci de. Hidayet’in NBA’de gösterdiği büyük ilerleme, milli takıma da olumlu yansıyacaktır. Onun takıma katkısıyla, ekibimizin önemli başarılara imza atacağını düşünüyorum” açıklamasını yaptı.

Son 3 Avrupa şampiyonasında ne yaptığımızı bir hatırlayalım. 2001’de Avrupa şampiyonasında gümüş madalya aldıktan sonra böylesine bir düşüşü kimse tahmin edemezdi. 2003’de gruptaki 3 maçta iki galibiyet alıp daha sonra Sırplara karşı oynayıp elenmiştik. 2005’de Tanjevic'in milli takımın başındaki ilk resmi turnuvasında grupta bir tek bulgaristanı yenebildik. Almanya’ya yenilip elendik. 2007’de oynadığımız yedi maçta tek bir galibiyet alabildik. O da çeklere karşı. Gümüş madalya aldıktan sonra Avrupa şampiyonasında 15 maçta sadece 4 galibiyet alabildik. Bu galibiyetleri de Ukrayna, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi zayıf rakiplere karşı alabildik. Son 3 şampiyonada kayda değer tek galibiyetimizi Hırvatlara karşı aldık. Onda da takımın başında Aydın Örs vardı. Tanjevicli milli takım avrupa şampiyonalarında sadece Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti'ni yenebildi. Hatta Bulgaristan'ı ancak uzatmada yenebildik. Örneğin Almanya’dan tarihi bir fark yemiştik. Sıradan takımlara karşı alabildiğimiz galibiyetleri bile zorlanarak elde ettik.

Buradan yine hedef meselesine geçersek; milli takımın en önemli oyuncusu hedefimiz madalya derken, federasyon başkanı akabinde hele bir çeyrek finale kalalım. 1. de olabiliriz 8. de olabiliriz diyor. Son 3 şampiyonada gerçekten çok kötü sonuçlar aldık. Halbuki 2001 şampiyonasında gümüş madalya almıştık. O kadro:

p.g. Orhun Ene Kerem Tunçeri
s.g. İbrahim Kutluay Harun Erdenay , Ömer Onan
s.f. Hidayet Türkoğlu Haluk Yildirim
p.f Mehmet Okur Mirsad Türkcan Kaya Peker
c. Hüseyin Beşok Asim Pars
(Coach: Aydin Ors)

Bu kadro aslında daha güçlenerek sonraki yıllarda devam etti. Özellikle kadrodaki uzun rotasyonunun kalitesi çok daha arttı. Ancak beklenen, arzu edilen başarıların yanından bile geçilemedi. Bakalım bu sene neler olacak? Ancak şunu belirtmekte fayda var. İlk 4 harici bir derece bence başarı değildir. Sorun; bu yetenekli oyuncuları bir arada kullanamayan, tecrübeli oyuncular ile görece tecrübesiz oyunculardan iyi bir harman ortaya çıkartamayan Tanjevic’dedir. Umalım son 3 şampiyonadaki başarısızlık bu şampiyona ile tersine döner. Ülkemizde basketbolun sevilmesi için milli takımın ve diğer klüp takımlarının Avrupa’da başarılı olması şart. 12 dev adama başarılar dileriz.

Hiç yorum yok: